fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ovi domaći proizvođači ulaze na tržište SAD-a: Preuzimaju biznis kojim dominiraju Kinezi

U organizaciji HGK, hrvatski proizvođači parketa nastupaju na međunarodnom sajmu u Las Vegasu, u nadi da će se uspjeti probiti na ogromno američko tržište.

Naime, trgovinski rat između SAD-a i Kine, žrtva kojeg je i kineski parket koji se izvozi u SAD, otvara priliku za izvoz hrvatskog parketa na američko tržište, uvjereni su naši parketari. Hrvatske su tvrtke u SAD, prema podacima HGK i državne statistike, u prvih 10 mjeseci prošle godine izvezle 237 tona parketa, ukupne vrijednosti 708.000 eura, no potencijal američkog tržišta neusporedivo je veći, ocjenjuju u Komori. Hrvatski su parketari dosad uglavnom bili okrenuti izvozu na europska i druga tržišta u svijetu. Osim trgovinskog rata između SAD-a i Kine, u prilog hrvatskim parketarima, dodaju u HGK, ide i trenutno povoljan tečaj dolara i eura.

Sajam The International Surfaces Event (TISE) održava se u Las Vegasu od 28. do 30. siječnja i okupio je više od 800 izlagača iz cijeloga svijeta. Među njima je i šest hrvatskih – DI Novoselec, Drvoproizvod, Pan Parket, PPS – Majur i Spačva. Očekuje se da će međunarodnu izložbu podova u Las Vegasu posjetiti preko 50.000 posjetitelja.

– Oni su do sada jako puno proizvoda uvozili iz Kine, a zbog trgovinskog rata i uvođenja sankcija sad nam se otvara prilika koju želimo iskoristiti odmah u prvom koraku i pozicionirati se u SAD-u. Ugovori koji se tu sklapaju su jako veliki, tako da ako bilo tko od nas potpiše konkretan posao, bit će riječ o značajnim količinama – poručio je Igor Leščić, direktor Drvoproizvoda.

Daniel Smiljanić, direktor Pan Parketa, vjeruje da bi od politički i ekonomski zategnutih odnosa Washingtona i Pekinga hrvatski parketari mogli imati koristi.

– Uz sankcije na uvoz iz Kine, koje otvaraju prostor drugim proizvođačima, u prilog nam ide i tečaj dolara i eura. Zato svi pokušavamo otvoriti ovo veliko tržište i spremni dočekujemo priliku koja nam se nudi – zaključio je Smiljanić.

Izvor: Novac.hr; Foto: HGK.hr