fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Jedini u Hrvatskoj koji izrađuju neobičan instrument zvan Handpan

Bračni par Katja i Edo Ivče izrađuju instrument koji izgledom asocira na ˝peku˝, a zvuk izlazi tako da se udarcem stvori frekvencija koja je jako ugodna uhu.

Sigurno većina vas nikada nije čula za instrument handpan. Kad bi se pitali na koji instrument podsjeća i to bi bilo teško za pretpostaviti. U Hrvatskoj postoji samo jedan proizvođač ovog instrumenta, a radi se o bračnom paru, Katji i Edi Ivče koji već neko vrijeme izrađuju ovaj neobičan i poseban instrument.

Handpan ili drugim nazivom Hang je noviji instrument koji je napravljen 2000. godine u Švicarskoj. Bračni par iz Švicarske ukrao je ideju iz Trinidada i nazvao instrument Hang. To ime su zaštitili kao svoje, pa se ustalio naziv handpan. Predstavljen je 2001. u Frankfurtu i odmah je postao popularan zbog svog prekrasnog i misterioznog zvuka i jedinstvenih skala.

Njegova izrada je tajna zbog materijala i kemikalija s kojim se tretira. Sastoji se od dvije polovice, a gornji dio se uštimava sve dok se ne dođe do željene frekvencije. Nakon toga, slijedi premazivanje, a ostalo ostaje tajna.

Za handpan, Edo je otkrio prije šest godina kada je bio u Italiji na putovanju. šetao je gradom i ugledao mladog glazbenika na ulici kako svira ovaj neobičan instrument. Jako dugo je proučavao o njemu jer nije lako otkriti pravi način na koji funkcionira. Nakon toga, odlučio je krenuti u proizvodnju handpanova.

U Hrvatskoj je handpan prilično nepoznat instrument dok je u Japanu i Kini puno popularniji. Svoje handpanove usmjerili su na japansko i kinesko tržište, ali kažu kako je jaka konkurencija među proizvođačima. U svijetu ima svega 200 proizvođača ovog instrumenta, a ovaj bračni par jedini je u Hrvatskoj koji je prepoznao njegovu vrijednost i neobičnost.

Cijene handpanova kreću se od 1000 do 1200 eura, a sve ovisi o kvaliteti materijala, tonova i skala. Handpanovi su osmotni i devetonotni.

Za ovaj instrument ne trebate ići u glazbenu školu, ali morate imati dobar osjećaj za ritam i metriku. Nema sheme sviranja već udarcima sami stvarate zvuk.

Instrument je iznimno ugodan za uho, a odličan je za meditaciju i opuštanje. Ako želite saznati više o handpanu svakako posjetite Edinu i Katjinu facebook stranicu VIBE handpan gdje možete saznati još više detalja. Uskoro otvaraju i web stranicu.

Nadaju se kako će i u Hrvatskoj prepoznati ovaj misteriozni instrument, a želja im je biti među najkvalitetnijim proizvođačima handpanova. Edo koji je inače, Japanac hrvatskih korijena potpuno se posvetio ovom poslu, a nadaju se da će uskoro netko iz Hrvatske poželjeti svirati handpan.

Izvor: Dalmacijanews.hr