fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Promocija Australskog Filma “Zemljak” u Vinkovcima

28. svibnja, Vinkovčani su imali priliku uživati u promociji australskog filma “Zemljak”, koji su snimili Australci hrvatskih korijena. Premijera filma održana je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Film prikazuje putopis kroz Australiju tijekom pandemije COVID-19, kada Australci nisu mogli napustiti svoju zemlju.

Prema riječima redatelja i koproducenta filma “Zemljak”, ili “Countryman” na engleskom, film sadrži nekoliko priča. Jedna od njih istražuje odnos s domovinom predaka i osjećaj dvojnog identiteta Australaca hrvatskog porijekla, koji se osjećaju podjednako Hrvatima i Australcima.

“Priča je to o ljubavi prema mjestu rođenja u Australiji, ali i prema domovini naših predaka. Poruka filma je očuvanje ljubavi prema jeziku, obitelji i kulturi naših starih, te način na koji mi Australci volimo Hrvatsku”, izjavio je redatelj Petar Pecotić.

Film “Zemljak” već je prikazan u Zagrebu, Dubrovniku i Lumbardi (Korčula). Australski veleposlanik Richard Rodgers naglasio je kako mu je čast i zadovoljstvo biti u Vinkovcima. “Počašćeni smo suradnjom s Hrvatskom maticom iseljenika i što smo donijeli film ‘Zemljak’ hrvatskoj publici. Ovo je divan film koji prikazuje ljepotu Australije i povezanost Hrvata i Australaca”, rekao je Rodgers, te pozvao sve zainteresirane da pogledaju film. Oni koji ne mogu doći u knjižnicu večeras, moći će ga pogledati na HRT-u.

Veleposlanik Rodgers također je donirao vinkovačkoj knjižnici mobilnu učionicu koja će služiti mladim Vinkovčanima za učenje engleskog jezika. “Knjige će biti raspoređene po policama prema dobnim skupinama kojima su namijenjene. Zahvaljujem se australskom veleposlaniku na donaciji”, rekla je ravnateljica Lugić.

Certifikat zahvalnosti udruzi Samo Pozitivno

Osim prikazivanja australskog filma, australski veleposlanik Rodgers također je u ime Australske ambasade uručio certifikat zahvale udruzi Samo Pozitivno povodom vrijednog doprinosa i brige za životinje nakon požara koji su zahvatili Australiju 2020. godine.

Kako je udruga Samo Pozitivno pomogla, možete vidjeti u prilogu: