fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

10 dana na moru čini čuda za dušu i tijelo

Ljetovanje na moru učiniće da smršate, izgubite celulit, dobijete pregršt pozitivnih ideja i da se napunite vitamina D.

Ljetnji odmor svi povezujemo sa morskim pejzažima. Glavno pitanje koje se šuška po uglovima kancelarija je gdje idete? U kojoj zemlji ćete ove godine ljetovati?

Morski vazduh i voda zaista su dobri kako za našu dušu, tako i za tijelo. Grci su bili prvi koji su primjetili ljekovito djelovanje mora. Popularna talasoterapija – liječenje morskom vodom – potiče iz Grčke. Na grčkim ostrvima Rodos i Krf talasoterapija se primijenjivala još prije 2500 godina, piše “Stil“…

Koristila se za liječenje bolesti poput ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima. Hipokrat je otkrio ljekovita svojstva morske vode posmatrajući njeno djelovanje na rane. Primijetio je da voda ubrzava zarastanje rana, spriječava infekciju i smanjuje bol.

U Francuskoj su još sredinom 19. vijeka otvoreni centri za liječenje zdravstvenih tegoba uz pomoć supstanci dobijenih iz mora i morske vode. Koje tačno dobrobiti donosi ljetovanje na moru?

Morska voda sadrži životno važne elemente

More sadrži sve elemente važne za naš život – natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućava djelovanje minerala i elemenata u tragovima. More, takođe, sadrži alge koje obiluju mineralnim supstancama. Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i ljepote. Podstiču obnavljanje ćelija, poboljšavaju izgled kože, stimulišu metabolizam, jačaju imunitet, spriječavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

More blagotvorno djeluje na astmu i alergiju

Morska so ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. Svjetska pedijatrijska bolnica već dugi niz godina uspješno koristi kupke sa morskom solju za liječenje i ublažavanje alergija. Čisti morski vazduh, zasićen negativnim ionima, olakšava disanje i povoljno djeluje na osobe koje boluju od astme.

Sunčanjem snadbijevamo tijelo vitaminom D

Sunčanje donosi ne samo lijep ten, nego nas snadbijeva vitaminom D koji je toliko potreban našem organizmu. Nedavna istraživanja potvrđuju da on igra ključnu ulogu u spriječavanju mnogih bolesti, uključujući multiplu sklerozu i rak. Da biste dobili vitamin D ne morate se sunčati na najvećoj vrućini. Za sunčanje odaberiteprepodnevne ili večernje sate. Obratite pažnju da kreme za sunčanje spriječavaju sposobnost kože da stvara vitamin D.

Boravak na moru oslobađa od stresa

Što još ima tako opuštajuće delovanje kao sunce, lagani povjetarac i šum valova? Ljetovanje na moru daje priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezijum, koji morska voda sadrži u visokom postotku, dokazano djeluje u borbi protiv stresa.
Alternativni doktori smatraju da stres može djelovati kao okidač u razvoju mnogih bolesti. Zbog toga iskoristite godišnji odmor da biste se oslobodili svog najvećeg neprijatelja.

More je idealno za sportske aktivnosti

Plivanje, ronjenje, surfanje, morski aerobik, odbojka na plaži… Ljetovanje uz more je idealno za sportske aktivnosti koje su dobre ne samo za oblikovanje tijela. Sport i zdravlje su usko povezani. Zapravo, bez sporta nema zdravlja. Zato uronite u vodu i uživajte u sportskim aktivnostima koje pruža more!

Morski vazduh je bogat negativnim jonima

Morski vazduh sadrži negativne jone i ozon koji potiču duboko disanje i pune nas pravom – životnom energijom. Negativni ioni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno djeluju na ljude sa astmom i alergijom. Vazduh zasićen negativnim jonima možemo pronaći u šumama i planinama, blizu vodopada, rijeka, okeana i mora.

More ublažava artritis i bolove u leđima

Zahvaljujući svome sastavu morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma. Zbog toga kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

Morska voda podstiče čišćenje organizma

Zašto je morska voda odličan izbor za čišćenje organizma? Zato što kupanje u morskoj vodi podstiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne supstance iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Nataložene štetne materije počinju se kretati preko limfe i krvotoka prema površini, a so olakšava proces izlučivanja. Kupanje u moru podstiče izmenu materije i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva, nego i kompletnog organizma.

More liječi kožne probleme

Morska so je neobično bogata različitim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcijum, kalijum, brom, natrijum, mangan, magnezijum, jod, gvožđe, fluor i silicijeva kiselina.

Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno djeluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.

More podstiče kreativnost i osjećanja

More i uopšteno element vode oduvijek su bili povezani sa kreativnošću i osećajima. Boravak blizu vode može podstaći naše emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.

Blagotvorno djeluje na zdravlje očiju

Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno djeluju na naše oči. Ako mnogo vremena provodite za kompjuterom, ljetovanje na moru će pomoći da ih odmorite.

Ako ne možete otići na more

Odličan godišnji odmor možete isplanirati čak i kod kuće. Šetajte po šumi, vježbajte, sunčajte se, kupajte se u rijeci ili jezeru, izbjegavajte stres, ostavite televizor, mobilni, kompjuter i video igrice, uzmite sa police svoju omiljenu knjigu – čitajte! Priuštite sebi više sna nego inače, nabavite morsku so i kod kuće pravite kupke od morske soli.