fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Četiri preživjele istarske periske zaštićene su kavezima

Tara i Sara u Puli te Mara i Pina u Medulinu su opstale u divljini unatoč pošasti koja je prošlih godina zahvatila cijeli Mediteran.

Metalni kavezi su postavljeni kako bi preživjele primjerke zaštitili od potencijalnih predatora, među kojima je na žalost i Homo sapiens. Otvori na njima su dovoljno mali da zaustave orade, hobotnice i kvrgave zvjezdače, a dovoljno veliki da omoguće strujanje mora s fitoplanktonom i zooplanktonom kojima se periske hrane filtrirajući vodu.

Kako bi izbjegli postavljanje betonskih blokova, za pričvršćivanje kaveza koristili smo ekološki prihvatljiviju tehniku bušenja podloge podvodnom električnom bušilicom i postavljanja vijaka.

Naravno, kao i dosadašnje aktivnosti Udruge EKO MORE, postavljanje zaštitnih kaveza je provedeno u koordinaciji i po nalogu nadležnih institucija (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja – Zavod za zaštitu okoliša i prirode, NP Brijuni, JU Natura Histrica …).

Pred nama je ljeto i kritičan period za Taru, Saru, Maru i Pinu, pošto endoparazit Haplosporidium pinnae postaje aktivan pri temperaturama mora iznad 13,5 °C. Periske su se lijepo oporavile tijekom zime te su narasle 10-15 mm što ulijeva tračak nade da će i ovo ljeto uspješno prebroditi.

U potrazi za drugim preživjelim periskama mogu nam pomoći svi koji imaju korisnu informaciju ili opažanje, što mogu dojaviti putem naše FB stranici „Eko more Medulin“.

Foto: Udruga Eko more Medulin