Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

3 jednostavne ideje za štednju

Svi volimo ili bismo voljeli štedjeti, ali često mislimo da se ne isplati štedjeti na „malo“. No ako se to „malo“ pomnoži s tri ili više puta, to vrlo brzo može postati „dosta“, a onda i „puno“.

Piše: Zvjezdana Tintor/Samopozitivno.com

Do prije nekoliko godina nikako nisam znala štedjeti. Krenula bih optimistično skupljati neke kovanice koje mi ostanu u novčaniku i onda bih prvom prilikom kada bi mi „prifalilo“ uzela sve što sam skupila. I tako sam se vrtjela u krug godinama.
A onda sam malo promijenila razmišljanje o novcu i svojim novčanim ciljevima. Na to su me potaknula dva pitanja koja je jednom davno postavio Earl Nightingale, radijski voditelj, govornik i autor koji se bavio temama razvoja ljudskog karaktera, motivacije i smislenog postojanja. Prvo pitanje bilo je: „Što radiš u ovome trenutku da bi povećao svoje prihode?“. Tu je već nastao muk, a onda je slijedilo drugo pitanje: „Koliko novca želiš imati sa 65 godina?“.Pomoću ta dva pitanja osvijestila sam vrijednost dugoročne štednje. No za to su valjda trebale i određene godine jer s 21 me sigurno nije bilo briga što ću raditi sa 65.Kako bi se dodatno motivirala računala sam koliko primjerice mogu uštedjeti ako svaki dan odvojim 5 kuna.

Za godinu dana to je 1 825 kn, za 5 godina to je skoro 10 000 kn, a za 10 godina skoro 20 000 kn. I dalje sam u glavi čula onaj glas koji je govorio „tko živ, tko mrtav za 10 godina“, ali ta računica ipak mi se memorirala negdje u pozadini.Uz to, kada bi štedjela na više različitih mjesta, računica bi bila još bolja. No vrlo brzo sam shvatila da se ne radi samo o skupljenom novcu koji ću jednoga dana „podignuti“, već i o osjećaju koji imam za vrijeme te štednje. Osjećaju sigurnosti i samopouzdanja što znam da u svakom trenutku imam nešto sa strane. To je osjećaj koji je daleko bolji od onoga s kojim najčešće živimo, a to je „nikad dovoljno novca“.I tako su se stvorile nove ideje za štednju.

1.Kasica koja se može otvoriti jedino razbijanjem 

Dugo sam izbjegavala ove kasice jer sam smatrala da su to „dječja posla“. Ali kada preskočimo takvo razmišljanje, ove kasice su zapravo odlične. Kada se jedna nakupi makne se sa strane i puni se nova. Njih je idealno koristiti za kovanice od 5 kuna jer 5 po 5, kao u prijašnjoj računici, kroz duži period daje solidan iznos. Iznos koji nas za 5 godina može odvesti na dobro putovanje ili za 15 godina pomoći platiti našoj djeci fakultet. Zbog tih kasica imam i pravilo „Svaki medo koji dođe u novčanik ide u kasicu.“. Odlična mala štednja koja je uvijek blizu, ali nije tako lako do nje pa ju nećemo razbiti čim nam zatreba sitnih 10 kuna za kavu.

2. Skupljanje gotovine u devizama

Ovo je odlična stvar za one koji povremeno putuju. Sve što na putovanju ostane u devizama sprema se sa strane. To je novac za kojim isto tako nećemo lako posegnuti kada nam zatreba jer bismo prvo trebali otići u mjenjačnicu. Takav novac može se štedjeti za nova putovanja, a u isto vrijeme može predstavljati nekakvu „crnu rezervu“ za situacije kada nam zbilja zatreba. Kada se skupi više različitih deviza koje ti se ne da u glavi pretvarati pa zbrajati, ne znaš koliko točno imaš, ali znaš da imaš. I to je jedan od glavnih razloga zbog kojih su male štednje super.

3. Aplikacije za praćenje mjesečnih troškova

Ne znam mogu li dovoljno naglasiti koliko su ovakve aplikacije korisne. Ima ih više za izabrati, svaka se razlikuje u nekom detalju pa se može eksperimentirati dok se ne nađe ona idealna. One besplatne su sasvim dovoljne i nije potrebno ništa plaćati. Čak ih se može lijepo prilagoditi vlastitim potrebama. Sami napravite kategorije koje želite pratiti i unosite mjesečne prihode i troškove kako dolaze i odlaze. Kroz nekoliko mjeseci može vas jako iznenaditi na što koliko trošite, a to rezultira promjenama u potrošačkim navikama. Stvara se osjećaj odgovornosti prilikom kupovanja koji vodi direktno u štednju (počnete se glupo osjećati ako redovito upisujete „šminka“, „ukras“, „slatkiši“ ili neke druge gluposti za koje znate da vam nisu potrebne). Jer prvi korak prema štednji i općenito boljoj financijskoj situaciji je ipak znanje o tome koliko točno imamo i koliko trošimo.

Postoji još puno načina za štednju, ali sve kreće s promjenom mindseta i shvaćanjem da se malo po malo gradi puno. Jedna čokoladica manje danas, jedna boca vode manje sutra i jedna majica manje idući mjesec čine ogromnu razliku. Da ne kažem koliko to doprinosi očuvanju okoliša, smanjenju konzumerizma te nakupljanju nereda doma.

Životni stil je taj koji definira našu financijsku situaciju. Ako nemamo dovoljno, sigurno to možemo popraviti, kretanjem od najmanjih stvari. A ako već imamo dovoljno, možda možemo još bolje iskoristiti taj novac; ulagati ga pametnije, štedjeti više ili pomagati onima koji nemaju.
Poanta je stvoriti pozitivno ozračje vezano uz novac s obzirom na to da je on, htjeli ili ne htjeli, jedna od bitnijih stavki u životu. Mala štednja kroz više različitih kanala doprinosi upravo tome.

„It’s not your salary that makes you rich. It’s your spending habits.“
Charles A. Jaffe