fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Biljke liječe: U ovom europskom gradu otvara se prvi gradski terapijski vrt

Korištenje biljaka za liječenje je najlakša terapija, a upravo zbog toga grad Krakov je bogatiji za još jedan gradski vrt, ali ne bilo kakav, već terapijski vrt.

Nova zelena površina u bivšem glavnom gradu Poljske, Krakovu, otvorena je u industrijskoj četvrti Nowa Huta. Ljekovita svojstva biljaka, mir i tišina čine ovaj vrt terapijski mjestom čija je svrha samoiscjeljenje korištenjem svih pet osjetila. Uprava za zelenilo Krakowa dizajnirala je vrt za djecu, no, prikladan je i za tinejdžere i odrasle, piše na web stranici grada.

Boravak u prisustvu drveća i grmlja te vrtlarenje, načini su kako možemo ubrzati proces ozdravljenja, a upravo je to cilj ovog gradskog vrta čiji je dizajn baziran na dvije osnovne grane terapije i rehabilitacije biljem. Cijeli je vrt podijeljen na pet otoka, svaki posvećen jednom od ljudskih osjetila – dodiru, okusu, mirisu, vidu i sluhu.

Na primjer, u zoni dodira nalazi se vegetacija sa zanimljivim teksturama; u zoni mirisa rastu biljke kojima posjetitelji mogu trljati lišće ili latice u prstima kako bi otkrili miris eteričnih ulja, a prepoznavanje mirisa također može biti zanimljiva i poučna igra. Osim toga, u vrtu možete slušati i zvukove prirode ili ih sami stvarati uz pomoć instrumenata koji su izrađeni od bambusa i čelika.

Izvor: green.hr