fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Boravak u prirodi je novi lijek: Kanadski liječnici kao terapiju propisuju ulaznice za nacionalne parkove

Kanadski zdravstveni djelatnici pridružuju se američkom pokretu za propisivanje posjeta nacionalnim parkovima kako bi poboljšali fizičko i mentalno zdravlje svojih pacijenata.

Kanada je zemlja bogata nacionalnim parkovima i rezervatima koji obuhvaćaju morske i obalne rezervate, mjesta od povijesnog značaja i jedinstvena zemljopisna područja, pokazujući nevjerojatnu raznolikost ove ogromne i divlje zemlje. Od parka do parka, raznolikost divljih životinja i topografije, značajno se razlikuje.

Park Prescriptions Canada je organizacija osnovana 2020. godine koja okuplja više od 1.000 liječnika, medicinskih sestara i drugih medicinskih stručnjaka koji mogu propisati godišnju kartu za odrasle s pacijentima s kojom mogu besplatno posjećivati ​​nacionalne parkove. Cijena takve ulaznice obično iznosi 72,25 dolara (478 kn) godišnje za odrasle u dobi od 18 godina 64 te 61,75 dolara (409 kn) za starije od 65 godina. Propusnica daje ljudima besplatan ulaz u više od 80 nacionalnih parkova, nacionalnih povijesnih mjesta i nacionalnih zaštićenih područja mora.

Kako je sve veći broj istraživanja počelo dokazivati ​​da boravak u prirodi može imati dubok utjecaj na naše zdravlje i dobrobit, prije deset godina u SAD-u dogodio se pokret, Park Prescriptions America, koji se sada proširio na zemlje diljem svijeta. U SAD-u ovaj program dopušta liječnicima da propisuju besplatne ulaznice za posjete nacionalnim parkovima koji se nalaze u blizini prebivališta bolesnika, a jednostavnim softverom liječnicima omogućeno je da pošalju podsjetnike svojim pacijentima i prate koliko je puta pacijent posjetio propisani park.

“Pacijenti ne plaćaju nikakve troškove za sudjelovanje u našem programu”, rekao je glasnogovornik Park Prescriptions Canada za GNN. “Pružatelji zdravstvenih usluga koji sudjeluju u ovom pokretu imaju priliku propisati ulaznicu koja omogućuje besplatan ulaz na više od 80 lokacija“, rekli su dodajući da će različiti prostori poput parkova u većim gradovima, kao što su Botanički vrtovi Sveučilišta Britanske Kolumbije, također biti besplatni u okviru programa.

“Srećom u Kanadi imamo prekrasne prirodne prostore nadohvat ruke za uživanje u zdravim aktivnostima na otvorenom. Medicinska istraživanja sada jasno pokazuju da povezivanje s prirodom daje pozitivne učinke na zdravlje. Ova uzbudljiva suradnja predstavlja napredak u načinu na koji liječi mentalno i fizičko zdravlje ljudi”, rekao je Steven Guilbeault, ministar okoliša i klimatskih promjena.

Izvor: Green.hr; Foto: Pixabay