fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Briljantni splitski student Josip Perkušić iduće dvije godine predstavljat će Hrvatsku u sjedištu UN-a i to kao najmlađi izabrani delegat. Ovo je njegova priča

Josip Perkušić sa svoje 24 godine jedan je od najuspješnijih studenata svoje generacije, dobitnik je rektorove i dekanove nagrade, predsjednik savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije, iznimno uspješan i društveno aktivan student koji će dvije godine predstavljati Hrvatsku u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Što točno predstavlja ova vrlo odgovorna i ozbiljna funkcija delegata mladih pri UN-u, ali i koji su mu planovi za budućnost, saznali smo iz prve ruke.

Reci nam nešto više o sebi.

– Magistar sam pravne struke i odnedavno upisan kao odvjetnički vježbenik pri Hrvatskoj odvjetničkoj komori. Cijeli sam život proveo u Splitu, i to onom najstarijem dijelu, Varošu. Dijete Splita, ali i dijete roditelja iz Dalmatinske zagore, Imotskog i Drniša, što sam u prethodnim intervjuima možda i nepravedno izostavio, a što su mi neki u obitelji i zamjerili. (smijeh)

Društveno ste iznimno aktivni, izabrani ste za delegata mladih pri Ujedinjenim narodima? Recite nam više o tome, koliko je bilo kandidata u utrci, što mislite da je presudilo kod izbora vas? UN je bio i tema vašeg magistarskog rada?

– Krenut ću kronološkim slijedom. Javni poziv za izbor hrvatskog mladog delegata pri Ujedinjenim narodima sam vidio na stranici udruge Info zona, s kojom sam surađivao kroz Savjet mladih Županije, krajem travnja prošle godine.

U to je vrijeme izrada diplomskog rada s temom “Uloga Ujedinjenih naroda u zaštiti i očuvanju prava izbjeglica i migranata“ pod mentorstvom prof. Vesne Barić-Punde bila pri samom kraju. S obzirom na višemjesečno istraživanje međunarodne literature i dokumenata Ujedinjenih naroda te na iskustvo rada s mladima stečeno u radu savjetodavnog tijela mladih Splitsko-dalmatinske županije, odlučio sam se prijaviti na javni poziv.

Sredinom srpnja uslijedila je pisana pa usmena provjera namijenjena za uži krug kandidata, kojoj je pristupilo još dvoje kolega. Koji je razlog što sam baš ja bio njihov odabir, ne mogu znati, ali pretpostavljam da su rad s mladima, pravna struka s posebnim afinitetom prema međunarodnom pravu, u području koje je tema diplomskog rada, ali i iskustvo rada kao demonstratora na katedri za Međunarodno javno pravo Pravnog fakulteta u Splitu, bitno utjecali na odluku povjerenstva.

STUDENTSKI PRAVOBRANITELJ

Djelovali ste i kao predsjednik županijskog tijela Savjeta mladih? Recite nam više o tome?

– Posljednje tri godine član sam i predsjednik Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije, platforme mladih osoba koje su zadužene za sudjelovanje u odlučivanju o upravljanju javnim poslovima od interesa i značaja za mlade, aktivno uključivanje u javni život te informiranje i savjetovanje mladih u jedinicama lokalne i područne samouprave.

Naše zadaće uglavnom obavljamo kroz organiziranje okruglih stolova, organiziranje i sudjelovanje na konferencijama kojima su tema mladi i njihova uloga u društvu, obilježavanjem međunarodnih dana od posebna značaja za mlade te popularizacija postojanja samog tijela kroz medijska gostovanja i ostale aktivnosti.

Pročitajte više klikom ovdje

Izvor: Slobodnadalmacija.hr