fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Crikvenica dobila novu Gradsku knjižnicu

Crikvenica je rekonstrukcijom Stare škole, objektom od oko 1.220 m2 neto površine, dobila novi kulturni, dnevni boravak. Gradska knjižnica zauzela je gotovo polovicu prostora cijelog objekta, točnije 525 m2 neto površine tog prostora te poprimila jedan sasvim moderan izgled. U knjižnici se može naći čak preko 60.000 knjiga razne zanimljive i poučne tematike.

Rekonstrukcija zgrade Stare škole krenula je još u 2015. godini, no zbog tehničkih promjena u projektu nastavak radova nastavio se početkom 2016. godine, dok su sami radovi trajali otprilike godinu i pol. Sve to zahvaljujući gradonačelniku Grada Crikvenice Damiru Rukavini koji je vizionarski pokrenuo projekt, jer nije se bilo lako odlučiti na ovako veliki projekt, težak gotovo 25 milijuna kuna. Gradonačelnik Rukavina kazao je kako je to ostvarenje dugogodišnjeg sna te da ga posebno veseli što je Crikvenica dobila dnevni boravak uređen po europskim standardima.

Investicija rekonstrukcije objekta Stara škola sastojala se od kupnje objekta koje je proglašeno kulturnim dobrom od lokalnog značaja za 11 milijuna kuna, te građevinskih radova na objektu i opremanja cijelog objekta što je iznosilo dodatnih 11 milijuna kuna. Ministarstvu kulture od kojeg su za uređenje knjižnice dobivena sredstva u iznosu od 3,6 milijuna kuna i koje je prepoznalo ovaj veliki i važan projekt za Crikvenicu, zahvalila je ravnateljica knjižnice Irena Krmpotić, a zahvalila je i svim sudionicima projekta kojih je mnogo, a bez kojih cijela ova predivna priča ne bi uspjela.

Knjižnica je 1964. godine bila smještena u Domu kulture na Petaku. Nažalost zbog požara koji je tamo izbio, veći je dio knjižnične građe izgorio. Nakon požara, 1964. godine knjižnica je preseljena na adresu Strossmayerovo šetalište 22, gdje je bila smještena oko 50 godina. Trenutno su u knjižnici zaposlena 4 djelatnika zajedno s ravnateljicom te jedan pripravnik, a vrijeme će pokazati hoće li biti potrebe za dodatnim djelatnicima u novom prostoru knjižnice.

Osim domaćina, ravnateljice Gradske knjižnice Irene Krmpotić, gradonačelnika Grada Crikvenica Damira Rukavine i njegovih zamjenica Silvije Crnić i Ivone Matošić, pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Jasminke Citković, svečanom su otvaranju prisustvovali i pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Valerij Jurešić, sudionici glazbenog programa i recitatori, a knjižnicu je blagoslovio predstojnik samostana Svetoga Antuna fra Mate Polonijo.

Izvor: Grad Crikvenica