fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Cro kartice donijet će do četiri milijarde kuna neto prihoda i 21.000 novih radnih mjesta

Uvođenjem turističkog vaučera, tzv. Cro kartica, generirat će se između 2 i 4 milijarde kuna direktnih neto prihoda, a turistički bi sektor direktno i indirektno mogao dobiti do 21 tisuću novih radnih mjesta.

Sažetak je to analize opravdanosti uvođenja turističkog vaučera, prezentirane jučer na Danima hrvatskog turizma u Bolu na Braču, koju je izradila konzultantska kuća Horwath HTL, a predstavio njezin direktor Siniša Topalović.

Cro kartice, naime, predviđaju da poslodavci tijekom godine zaposlenicima uplaćuju određeni iznos novca namijenjen trošenju na domaće turističke i ugostiteljske usluge, a sve kako bi se smanjila ovisnost o stranim gostima i potaknula jača potrošnja Hrvata na domaćem terenu.

– Naša analiza predvidjela je tri moguća scenarija, s maksimalnim uplatama do 10.000 kuna koje bi poslodavci ‘stavljali’ na posebne kartice svojih zaposlenika. Od tog iznosa, predviđeno je da se 50 posto troši na smještaj, 30-ak posto na ugostiteljstvo te ostatak na turističke i kulturne atrakcije – predstavio je Topalović, čija je tvrtka izračunala i da bi turistički vaučer u razdoblju od tri do šest godina trebao donijeti između 150 i 600 milijuna eura novih investicija.

Cro karticama je također predviđeno poticanje jače potrošnje na kontinentu, zbog čega bi obalna Hrvatska, tijekom glavne sezone, bila isključena iz njihove primjene.

– Osim radnicima i sektoru turizma, cijela bi se priča isplatila i samim poslodavcima, koji bi, ovisno o scenariju vaučera koji odaberu, putem tih uplata mogli ostvariti olakšicu poreza na dobit u iznosu od 25 pa sve do 100 posto uplaćenog iznosa – predstavio je Topalović.