fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Dobre vijesti za zaposlenike: Povećana osnovna plaća u Plavoj laguni d.d. i Valamar Riveri

Na trećem krugu kolektivnih pregovora između predstavnika Sindikata turizma i usluga Hrvatske i predstavnika Uprave Valamar Riviere d.d. iz Poreča održanom 4. travnja 2017. STUH je uspio povećati osnovnu plaću svim zaposlenima za čak 3.5 posto! Povećanje plaće kreće od 1. lipnja ove godine i to u iznosu od 1 1/2 posto, dok preostalih 2 posto kreće od 1. prosinca ove godine.

Osim ovog povećanja izmijenjen je i tarifni prilog Kolektivnog ugovora pri čemu se suficitarnim zanimanjima (kuharima, konobarima, spremačicama…) značajno podižu koeficijenti pa tako nitko neće moći imati manju plaću od 4 tisuće kuna netto, odnosno radi se o povećanju plaća od 2 1/2 posto.

Tako će ove godine u Valamaru ukupna masa plaća biti povećana za 6 posto u brutto iznosu.

Podsjetimo, Valamar osim u Poreču ima hotele u Rapcu, na otocima Krku i Rabu te u Dubrovniku.

Radnicima Plave lagune d.d. na kolektivnim je pregovorima između predstavnika sindikata i uprave društva osigurano povećanje osnovne plaće koje se počinje primjenjivati već od 1. svibnja, ima neke simbolike u tome što je riječ o Međunarodnom prazniku rada.

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) ispregovarao je povećanje osnovne plaće za 3 posto pa će sada ona iznositi 3.820,00 kuna.

Poslodavac je Sindikatu obrazložio namjeru usklađenja plaća i drugih materijalnih prava radnika Istraturista d.d. Umag s ugovorenim pravima radnika Plave lagune d.d. Poreč, s obzirom da se Istraturist d.d. Umag pripaja Plavoj laguni.

Usklađenje je započelo u 2016. godini i vjerojatno će završiti tijekom 2018. godine. Radi prevelike razlike u pravima radnika sindikat je prihvatio prijedlog poslodavca da primjena i isplata uvećane osnovne plaće počne od 1.svibnja 2017.godine. Povećanje plaće odnosi se na sve radnike Plave lagune, a za sezonce se pripremaju bolji materijalni uvjeti (osiguranje tri topla obroka, povećanje kapaciteta kao i standarda smještaja).