fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Drvni sektor ostvaruje više od 10 posto ukupnoga hrvatskog izvoza

Na ovogodišnjoj Ambienti slogan ‘Drvo je prvo’ doživljava svoj puni sjaj jer ova je industrija naša izvozna zvijezda.

Drvni sektor ostvaruje više od 10 posto ukupnoga hrvatskog izvoza, gotovo 70 posto prihoda ostvaruje na inozemnom tržištu, vanjskotrgovinski suficit prošle je godine bio 542 milijuna eura, a u prvoj polovini ove godine 272 milijuna eura –  istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, otvarajući 43. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta 2016., u organizaciji Zagrebačkog velesajma i Udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore.

Istaknuo je da je, prema anketi koju je HGK provela među članovima Udruženja drvno-prerađivačke industrije uoči Ambiente, u ovoj industriji u 2015. zaposleno gotovo tisuću osoba (unatoč tomu što je dosad obrađeno tek 80 upitnika), a trenutno tragaju za oko 350 radnika. „Planovi su za budućnost veliki, od dodatnih zapošljavanja do ulaganja. Prošle su godine uložili 350 milijuna kuna u razvoj poslovanja te u sljedećih pet godina planiraju uložiti više od pola milijarde kuna“, ističe Burilović te dodaje da su te brojke najbolji pokazatelj snage ove industrije koja, uz gospodarsku važnost, ima i socijalnu jer sprječava  propadanje ruralnih krajeva. Dodao je da HGK putem akcije „Kupujmo hrvatsko“, ali i drugih projekata poput „Drvo je prvo“, promiče i potiče domaći proizvod s ciljevima očuvanja postojećih te stvaranja novih radnih mjesta, ali i postizanja veće dodane vrijednosti.

„Hrvatska drvoprerađivačka industrija strateška je grana hrvatskoga gospodarstva. Posebnu razvojnu ulogu ima u ruralnom području Hrvatske te zapošljava gotovo 20.000 radnika, što je 11 posto ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji“, istaknuo je ministar poljoprivrede Davor Romić te dodao da je završena strategija razvoja ove industrije od 2016. do 2020. godine i čeka novi saziv Sabora za proceduru usvajanja.

Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Ana Mandac istaknula je da je Ministarstvo pojednostavilo pristup natječajima za EU fondove, malim i mikro poduzetnicima na raspolaganju je 250 milijuna kuna sredstava, a HAMAG Bicro jamstvima pojednostavili su i ubrzali kreditiranje po najpovoljnijim uvjetima, s kamata od 0,5 do 1,5 posto, pa i 0 posto.

„Ambienta je ove godine redizajnirana priča o ideji, dizajnu, arhitekturi i hrvatskim proizvođačima. Nastupaju 323 izlagača iz 25 zemalja na 20.000 četvornih metara izložbene površine u sedam paviljona“, napomenula je voditeljica podružnice Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić.

Sajam je otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.  Posjetitelji će do 16. listopada na sajmu imati priliku vidjeti prvi zajednički nastup drvoprerađivačke industrije Hrvatske, uz potporu Hrvatskih šuma i HGK. Na posebno uređenom izlagačkom prostoru većem od tri tisuće četvornih metara, 35 hrvatskih proizvođača predstavlja svoje proizvode, od pilanske drvne građe, drva u graditeljstvu i energetici, sve do namještaja kao najsloženijeg proizvoda.

Izvor: Poslovniportal.hr