fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Genijalni projekti naših inovatora! Dronovi, robotski barmen, smart zebre, virtualne igre

Ukupno 61 prijava zaprimljena je u sklopu natječaja “Student DIGI Award”, izbora za najboljega mladog hrvatskog inovatora ili tima inovatora, u organizaciji Jutarnjeg lista i europarlamentarca Valtera Flege, u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i pod pokroviteljstvom Googlea, A1, HEP-a i Hrvatske pošte.

Rok za prijave je istekao, a do početka idućeg tjedna neovisni stručni žiri izabrat će deset finalista koji zadovoljavaju kriterije inovativnosti, kreativnosti i primjenjivosti. Proglašenje pobjednika održat će se u sklopu Digitalne konferencije 18. ožujka u hotelu Hilton Garden Inn, kada će najboljem inovatoru ili timovima inovatora biti uručena nagrada iz fonda od 50.000 kuna.

– Očekivali smo velik broj prijava, ali nadmašena su sva naša očekivanja. Hrvatskoj je potreban zaokret u smjeru razvoja novih tehnologija, digitalizacije, istraživanja i inovacija. Ne postoje bolji nositelji takvih pozitivnih promjena od naših mladih. Čestitam svim prijavljenima na ambiciji, kreativnosti i hrabrosti – kaže Valter Flego.

Tim: Driveline

Članovi: Zvonimir Delaš, Nino Borović, Ivo Jovanović, maturanti III. i IV. splitske gimnazije

Driveline je razvijena web aplikacija koja digitalizira autoškole. Preko nje će autoškole moći voditi kompletnu birokraciju, termine instruktora i kandidata. Polaznici će, primjerice, moći online izabrati termine za satove vožnje.

Aerotehnička udruga Split

Studenti splitskog FESB-a, Toni Čobanov, Ivana Nikolić, Matej Šalinović, Aldo Bujević, Anđela Amižić, Marko Burazin, Kristina Kujundžić, Josip Volf, Anđela Bilić, Ante Sorić, Petar Labetić, Mirko Burazin, Mirko Borovac, Ivo Medić, Hana Malenica

Razvili su sustav bespilotnih letjelica VECTOR VX-3. Letjelica nosi teret do 1,5 kilograma, a može poslužiti u misijama traganja i spašavanja na kopnu i moru, nadzoru i snimanju granica, dalekovoda, gradilišta, dostava paketa, obavljanje raznih mjerenja.

Fons

Tomislav Štengl Lebegner, student Veleučilišta Velika Gorica

Inovacija za električne bicikle. Riječ je o posebnim oprugama koje se montiraju u tubeless gume, a kretanjem generiraju električnu energiju koja puni bateriju električnog bicikla.

SWIRRIS

Miha Pužin, Nikola Zadravec, Karlo Kovačević, Tibor Milić, studenti FER-a, PBF-a i Agronomskog fakulteta

Razvili su prenosivi set za brzu analizu kemijskih karakteristika tla. Poljoprivrednik ubaci uzorak tla u uređaj “Blackbox” i nazad dobije sve informacije i upute kako smanjiti troškove uzgoja i poboljšati urod.

Liberato

Stipo Margić, Mijo Matijević, Ivan Ivančević, studenti stručnog studija Informacijske tehnologije Split

Liberato je interaktivna karta za pomoć osobama s invaliditetom. Unutar karte nalaze se točne informacije o pristupačnim lokacijama kretanja po gradu.

eAgrar

Slaven Damjanović, Martin Pervan, Marko Čalić, Glorija Teklić, studenti splitskog FESB-a

eAgrar sustav je uređaj koji poljoprivrednicima daje informacije o stanju njihovih usjeva, o mogućoj pojavi bolesti, mraza ili potrebi za navodnjavanjem. Uređaji se postavljaju na polja, a napredni algoritmi obrađuju izmjerene podatke.

The Botanists

Šime Grbić, Chris Lušetić, studenti Fakultet strojarstva i brodogradnje

‘Coctail Master’ je uređaj za izradu koktela i složenih pića. Služi za ubrzavanje pripreme pića i smanjivanje gužvi na šankovima. Koristio bi podjednako barovima i klubovima na obali, kao i onima u unutrašnjosti.

Quami

Sara Letica, studentica internacionalnog poslovanja na RIT Croatia

Webshop za nacrte za 3D printere. Na toj web platformi svi koji koriste 3D printere, a ne posjeduju znanje za izradu nacrta, mogli bi kupiti potreban plan za izradu.

INNCRO-IT

Roko Lukenda, Luka Štefanek, učenici gimnazije “Matija Mesić” i OŠ “Dragutin Tadijanović”

SmartBox uređaj koji omogućava jednostavno povezivanje svih Smart Home komponenti. Ima utore za brzo i bežično punjenje svih pametnih uređaja u kućanstvu te meteorološke senzore koji upozoravaju korisnika na vremenske uvjete.

RnM

Robert Ban, Marko Novosel, studenti Tehničkog veleučilišta u Zagrebu

“Study Buddy” je aplikacija za učenje koja koristi virtualnu tehnologiju. Učenici bi školske materijale dobivali putem VR naočala i gradivo svladavali na zabavan način.

Sve projekte možete vidjeli klikom ovdje

Izvor: Novac.hr