fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Gordan Lauc kaže da je nova mutacija koronavirusa dobra, objasnio je zašto

Lauc je za portal HRT-a rekao kako su mutacije virusa su nešto što se stalno događa.

Novo istraživanje objavljeno u četvrtak u časopisu Cell, koje danas prenose i hrvatski mediji, pokazalo je da se genetska inačica novog koronavirusa, koji izaziva covid-19 i koja danas prevladava u svijetu, u laboratoriju pokazala sposobnijom da zarazi ljudske stanice od izvornog oblika koji se pojavio u Kini. Što to znači, HRT je pitao znanstvenika Gordana Lauca i prim. Bernarda Kaića, specijalista epidemiologije.

Gordan Lauc je za portal HRT-a rekao kako su mutacije virusa su nešto što se stalno događa.

– To nije ništa neočekivano. Ovaj primjer promjene aminokiseline na položaju 614 spike glikoproteina je tipičan primjer kako se u nekom trentku pojavi nova varijanta koja se “natječe” sa starom varijantom. Dok je D614G varijanta bila iznimno rijetka u početku epidemije, sada je na nekim, no ne i svim mjestima u svijetu postala dominantna, ističe Lauc.

Kaže da prve objavljene analize pokazuju je da ova nova varijanta proizvodi veću količinu virusnih čestica, te da se zbog toga izgleda brže i uspiješnije širi, no da ne uzrokuje teže oboljenje.

– Općenito je za očekivati da će one varijante koje se brže i bezbolnije šire s vremenom postati dominantne. To je zapravo jako dobro, jer osobe koje razviju imunitet na tu blažu varijantu postaju otporne ili barem otpornije i na onu težu, tako da su barem u određenoj mjeri zaštićeni ako dođu u kontakt s bilo kojim sojem tog virusa, rekao je poznati hrvatski znanstvenik Gordan Lauc.

Izvor: Poslovni.hr