fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Građani odlučili: Centar Berlina uskoro postaje najveće urbano područje bez automobila

Uskoro će se biti poznati detalji oko inicijative građana glavnog grada Njemačke koji su potpisali peticiju oko zabrane prometovanja u središtu Berlina. Drugim riječima, ako vlasti odobre peticiju, zakon oko zabrane stupa na snagu, a automobili u užem centru grada, osim u nuždi odlaze u povijest.

Centar grada u Berlinu uskoro bi moglo postati najveće urbano područje na svijetu bez automobila nakon kampanje koju je podržalo 50.000 građana. Kampanja pod nazivom “Berlin Autofrei” predložila je zakon kojim bi se ograničila upotreba osobnih automobila oko željezničke linije Ringbahn u njemačkoj prijestolnici, na površini od više od 88 kilometara. Gradsko poglavarstvo sada će formalno razmotriti peticiju, a odluka bi trebala biti objavljena u veljači. Ako bude uspješan, zakon bi ograničio korištenje vozila na one s posebnim izuzecima, kao što su dostavna vozila, hitne službe ili osobe s invaliditetom.

Stanovnicima bi bilo dopušteno koristiti automobil ili kombi do 12 puta godišnje, u posebnim okolnostima kao što je primjerice preseljenje. Proširile bi se mreže javnog prijevoza, a prometnice bi se redizajnirale kako bi se povećao prostor za pješake i bicikliste. Predloženi zakon za cilj ima smanjenje ugljičnog otiska, a ambicija je i smanjiti broj prometnih nesreća te poboljšati kvalitetu zraka. “Naš zakon poboljšava kvalitetu života za sve Berlinčane”, rekla je Nina Noblé, jedna od organizatorica kampanje, u izjavi objavljenoj za strane medije. “Želimo da ljudi mogu spavati s otvorenim prozorima i da se djeca opet mogu igrati na ulici. Posebno su djeca i stariji građani ugroženi automobilima. Također, bake i djedovi bi trebali moći sigurno voziti bicikle i imati puno klupa za odmaranje i druženje”, dodaje Noblé.

Kampanja je dobila više dvostruko više od potrebnih potpisa, a ako grad odbije njihov prijedlog, morat će povećati broj na 175.000 potpisa. Pokretači inicijative smatraju da je potrebno učiniti više kako bi se poboljšala kvaliteta života stanovnika grada. Njihov prijedlog zakona uključuje i vozila na električni pogon, kao i na benzin, uz obrazloženje da još uvijek stvaraju zagađenje i uzrokuju nesreće. Iako grad nije objavio broj troškova za planove, aktivisti procjenjuju da će ovakav zakon gradu uštedjeti 420 milijuna eura svake godine. “Senat nema smislen plan transformacije prema održivom i pravednom prometu”, rekao je Manuel Wiemann, još jedan od organizatora. “E-busevi i nekoliko kilometara biciklističkih staza u pet godina jednostavno nisu dovoljni. Previše je automobila na cesti u Berlinu koji zagađuju zrak zbog trošenja guma, zauzimaju previše zajedničkog prostora i nepotrebno ugrožavaju ljudske živote, bilo da pričamo o električnim ili vozilima na benzin”, zaključuje Wiemann.

Izvor: Green.hr