fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Hrvatska ostvarila najbržu stopu rasta u EU na kvartalnoj razini

Hrvatska je po ostvarenoj godišnjoj stopi rasta BDP-a u trećem tromjesečju u gornjoj polovini među članicama Europske unije (EU), dok je u usporedbi s prethodnim tromjesečjem ostvarila najbrži rast među svim članicama EU 28, istaknuo je u srijedu ravnatelj Državnog zavoda za statistiku (DZS) Marko Krištof.

BDP je u trećem ovogodišnjem tromjesečju realno porastao za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je već osmo tromjesečje za redom da gospodarstvo raste, istaknuo je Krištof na novinskoj konferenciji.

Budući da se radi o ′turističkom tromjesečju′, u kojem je doprinos turizma značajan, pozitivan rast je ostvaren prvenstveno uslijed rasta izvoza usluga, odnosno pojačane turističke potrošnje, ocijenio je.

Sve sastavnice BDP-a, kako je rekao, su pozitivne – rastu investicije, potrošnja kućanstava, državna potrošnja, dok je izvoz roba i usluga veći od uvoza.

Zanimljivi su podaci o usporedbi s EU 28, kazao je Krištof, navodeći kako je po godišnjim, sezonski prilagođenim podacima, rast hrvatskog BDP-a iznosio 2,7 posto, te se po tome Hrvatska nalazi u gornjoj polovici među članicama EU, čiji je prosječni godišnji rast iznosio 1,8 posto.

“Još su zanimljiviji podaci o usporedbi s prethodnim tromjesečjem, koji pokazuju da je Hrvatska najbrže rasla od svih članica EU 28, po stopi od čak 1,7 posto, dok je prosjek EU 28 bio 0,4 posto”, istaknuo je Krištof.

Kazao je i kako se DZS ne bavi projekcijama, no kako ova objava BDP-a ukazuje na nastavak trenda oporavka gospodarstva. “Gospodarstvo je u uzlaznoj fazi i vjerujem da su to dobre vijesti”, ustvrdio je.

DZS je u srijedu objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je već osmo tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 2,8 posto.

Rast od 2,9 posto je najbrži još od drugog kvartala 2008. godine, kada je BDP porastao po istoj toj stopi.

Najveći doprinos povećanju obujma BDP-a, prema podacima DZS-a, ostvaren rastom izvoza usluga, pri čemu su najznačajnije turističke usluge.

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan. Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava.

Doprinos neto inozemne potražnje bio je pozitivan, za 1,4 postotna boda.

Porasle su i ostale najvažnije sastavnice BDP-a, pa je tako državna potrošnja porasla za 2,1 posto, dok su bruto investicije u fiksni kapital skočile 2,9 posto, a potrošnja kućanstava za 3,4 posto.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u trećem tromjesečju ojačao za 1,7 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na treće lanjsko tromjesečje skočio 2,7 posto.

Izvor: Hina