fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

I ŠTO ĆEMO SAD?

Dok svjedočimo ratnoj eskalaciji i sukobu dvije sile na samo 600 km od nas, sve više bolesni od negativnih informacija, strahova i podijeljenosti nakon 2 godine ludila oko pandemije kao bomba je eksplodirala vijest da je na natjecanju za pjesmu Eurovizije kod naših susjeda u Srbiji pobijedila vrlo originalna umjetnica Konstrakta i po meni hrabra pjesma: “In Corpore Sano“.

U ovoj sve samo ne običnoj izvedbi, možemo reći više performansu, rečena je na osebujan način gotovo sva mudrost i smisao života.

Čestitam pobjednici, pogodila je u srž ljudskog bitka, a to je zdravlje i neovisnost o sustavu.

Kao što je rekao Jean Paul Sartre : “Stoga je prvi korak egzistencijalizma učiniti svakog čovjeka svjesnim onoga što on jest i postići da cjelokupna odgovornost za njegovu egzistenciju počiva na njemu,” i ona je stihovima ukazala na posljedice nezdravog života ali i dala odgovore kako postići to stanje uma, duha i tijela u kojem ćemo izbjeći začarani krug : radim, živim i postojim da bi se liječilo i preživljavalo.

Na koži i kosi se jasno vidi sve
Recimo, tamni kolutovi oko očiju
Ukazuju na probleme s jetrom
Fleke oko usana, možda uvećana slezina?
Uvećana slezina nije dobra, nije lepa.

Ukazala je da ključ i smisao postojana nije u preživljavanju već u zdravlju, vedrom umu, povjerenju u ishode i prihvaćanju odgovornosti kroz pitanje: „Šta ćemo sad?“ Hoćemo li dalje osuđivati i kriviti sustav, podržavati korupciju, ratove, ubijati jedni druge, trovati se  lošom hranom, lijekovima, opijatima, sve u svrhu zarade, stjecanja materijalnog i stvaranja ovisnika o sustavu.

Glazbenica je progovorila o umjetnicima u prenesenom značenju ljudima koji šire informaciju, znanje, svjetlost i dobru energiju, a to možemo biti svi ako se ponovo povežemo s prirodom i jedni s drugima Ne možeš biti inspiracija nikome kad si bolestan, ogorčen, ljut, frustriran, negativan, nesvjestan svojih izbora i vlastite odgovornosti. Tek kad si zdrav, imaš sve. Imaš snagu, imaš nadu, gledaš u mogućnosti, kreiraš rješenja, stvaraš i živiš na dobrobit sebi i drugima, razumiješ procese i druge.

Progovorila je o važnosti srca i daha, neovisnosti o nikome i ničemu : Nemam knjižicu!!!

Pa kako da me prate (U ime zdravlja)
Da o meni brinu (U ime zdravlja)
Umetnica je nevidljiva (U ime zdravlja)
Ne vidiš me, to je magija (U ime zdravlja)

Progovorila je o važnosti ženskog zaboravljenog principa kroz metaforu suknje. Evo stiže nam i Dan žena, pa je vrijeme da se zapitamo: Što nas čini tako umornima i prezaposlenima i kako je moguće da smo se izborile za svoja prava i dobile još više tereta na svojim leđima?

Letnjeg dana, jarke boje
Suknje moje na mom telu, suknje moje, pas i ja
Šetamo nas dvoje, brojimo korake
Suknja ide oko noge moje, mi šetamo i to je sve
I ne mora bolje, srce samo kuca
Dajem poverenje, neka samo kuca
Dajem poverenje, neka kuca, neka dišem
Bože zdravlja, Bože zdravlja, Bože zdravlja

Poslušajte pjesmu nekoliko puta i zapitajte se na kraju ako se ne slažete sa mnom: Što ćemo sad? Nastaviti po starom, jer eto kako svima tako i meni,  kroz tamne naočale ćemo se praviti da ništa ne vidimo i da sve tako mora biti, jer  izlaz ne postoji ili ćemo uhvatiti svoj život u svoje ruke, preuzeti odgovornost za vlastiti djelovanje ili ne djelovanje i za početak staviti fokus na osobno mentalno i fizičko zdravlje.

Kad imaš zdravlje imaš sve i možeš više nego što misliš da možeš.

Biti zdrava, biti zdrava

Biti zdrava, biti-biti-biti zdrava

Biti zdrava, biti zdrava

Biti zdrava, može, može, može

Cijeli svijet je tvoj!

In Corpore Sano

Urednica portala Samo Pozitivno: Mara Majstorović