fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ikea kupuje uraganom oštećeno zemljište na kojem će posaditi šumu

Ingka Grupa će zasaditi sadnice uglavnom dugolisnog bora na 1.321 hektaru zemljišta na Floridi. Projekt će započeti pripremom zemljišta za sadnju, uključujući čišćenje otpada s područja oštećenih olujom i sanaciju napuštenih pašnjaka. Najmanje 650.000 novih stabala bit će zasađeno u prvoj rotaciji 40-godišnjeg ciklusa. “Nove šume podržat će povećanu biološku raznolikost, pomoći u osiguravanju održive proizvodnje drvne građe iz šuma kojima se odgovorno upravlja i oporaviti zemljište oštećeno uraganom Michael u listopadu 2018.”, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, Ingka Grupa posljednjih godina ulaže u šumsko zemljište, a s novim pridodavanjem posjeduje oko 250.000 hektara u Sjedinjenim Državama, Novom Zelandu i Europi. “Pošumljavanje je dugoročno ulaganje koje konsolidira naše poslovanje, a također pozitivno utječe na klimu kroz apsorpciju CO2 tijekom rasta šuma”, rekao je Krister Mattsson, voditelj investicijskog ogranka Ingka Investments grupe Ingka.

Najveći svjetski brend namještaja djeluje putem franšiznog sustava s Ingka Groupom kao glavnim prodavačem. Ikea želi biti klimatski pozitivna – smanjiti emisije stakleničkih plinova za više nego što ih emitira cijeli Ikein lanac vrijednosti, od proizvodnje sirovina do zbrinjavanja namještaja kupaca – do 2030. Ikea trenutno ne uključuje inicijative za smanjenje već ispuštenog CO2 u cilj zbog poteškoća s točnim mjerenjem takvih inicijativa, a u proizvodnji ne koristi drvo iz vlastitih šuma.

Dugolisni bor, kaže Ingka Group, relativno je otporan na učinke klimatskih promjena, uključujući otpornost na šumske požare, i podržava stanište za ugrožene biljke i životinje kao što su kornjače gopher, sumračne žabe gopher, borove zmije i djetlići.

Izvor: Green.hr