fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Iz Norveške stiže više od 20 milijuna eura za hrvatske tvrtke

U sklopu programa Business Development and Innovation Croatia, čiji je glavni cilj stvaranje dodane vrijednosti i održivog rasta u hrvatskim tvrtkama u području inovacija zelene industrije i plavog rasta, hrvatskom je privatnom sektoru na raspolaganju 20.128.295 eura.

Sredstva su dostupna putem otvorenih poziva i natječaja kao potpore za djelomično financiranje projekta. Programom upravlja organizacija Innovation Norway kao voditelj fonda za poslovne programe EEA i Norway Grants, a predstavljen je na današnjoj online konferenciji održanoj u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom.

„Cilj plana za gospodarstvo nije samo unutarnja ekonomska stabilnost, već i bolje povezivanje s razvijenim ekonomijama svijeta. Jedna je od njih zasigurno Norveška“, rekao je Ivan Škarić iz Sektora za industrijski razvoj i inovacijski sustav HGK, naglasivši da je suradnja HGK i organizacije Innovation Norway započela još 2016. godine.

Potencijalna područja za suradnju definirana su zajednički, usporedbom područja iz hrvatske strategije pametne specijalizacije i odgovarajuće norveške strategije, tzv. Dream commitment. Tako je najveći potencijal za suradnju uočen u području energije i održivog razvoja, zatim hrane i bioekonomije te transporta i mobilnosti. Magnar Ødelien, direktor za EEA i Norway Grants u organizaciji Innovation Norway, rekao je da im je za realizaciju ovoga projekta ključan jak partner u Hrvatskoj.

„Dosad smo imali izrazito kvalitetnu suradnju s HGK“, naglasio je Ødelien. Direktorica programa u organizaciji Innovation Norway Anne Lise Rognlidalen predstavila je program i prvi poziv. „Obuhvaća tri dimenzije održivosti, ekonomsku, okolišnu i društvenu, stvaranjem radnih mjesta. Prijava se može odnositi na primjenu ili razvoj inovativnih tehnologija, procesa ili rješenja“, rekla je Rognlidalen. Prijave će biti otvorene u srpnju do 15. studenoga.

Program se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014. – 2021. Cilj je smanjiti ekonomske nejednakosti financiranjem projekata koji će povećati konkurentnost i profitabilnost hrvatskih tvrtki. Program će nastojati poticati i razvijati dugoročnu poslovnu suradnju između tvrtki iz Hrvatske i Norveške. Posebno je usmjeren na mala i srednja poduzeća skromne tehnološke razine. Za njih je uvedena shema malih grantova kako bi se smanjio prag za sudjelovanje.

Glavni su fokus Inovacije zelene industrije (proizvodna i prerađivačka industrija) i Plavi rast (pomorska industrija, turizam malih razmjera i drugo). Prihvatljivi su prijavitelji tvrtke koje će postati “zelenije” i/ili diversificirati svoju paletu proizvoda / povećati kapacitet / uvesti promjene u proizvodnom procesu (npr. brodska oprema, ribolovna oprema, tekstil, ambalaža za prehrambene proizvode, građevinski materijal, proizvodi za sigurnost/zdravlje / zaštitu okoliša i sl.).

Predstavljeni su i primjeri projekata financirani ovim grantovima u drugim zemljama, poput uporabe tehnologije za „zelenije“ praonice rublja, automatizacije u proizvodnji namještaja, industrije proizvođača ambalaže u mljekarskoj industriji, automatizacije razvrstavanja plastičnih boca, modernizacije tvornice cementa itd. Uz podršku HGK, programom Business Development and Innovation Croatia upravlja Innovation Norway, javno tijelo norveškog Ministarstva trgovine i ribarstva i glavni instrument norveške vlade za razvoj norveških poduzeća.

Mrežom lokalnih ureda te s više od 30 ureda diljem svijeta omogućuju tvrtkama međunarodni rast i izgradnju partnerstva te posjeduje i dozvolu za bankarska poslovanja. Od financijskog razdoblja 2004. – 2009., EEA i Norway Grants dodjeljuju mu i ulogu voditelja fonda, koju uspješno provodi dugi niz godina. Trenutačno je Innovation Norway voditelj fonda za poslovne programe EEA i Norway Grants u Hrvatskoj, Bugarskoj, Grčkoj i Rumunjskoj te je nedavno uspostavljena i podružnica u Zagrebu.

Izvor: Novac.hr