fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Kako izbaciti toksine iz tijela nakon blagdana?

Povremena detoksikacija (izbacivanje toksina iz tijela) se preporuča 2 do 3 puta godišnje, a najpotrebnija je početkom godine, odnosno, nakon božićnih blagdana!

Tijekom blagdana unosimo mnogo nezdravih namirnica, masne i prezačinjene hrane, alkoholna pića i hrpu šećera. Tijelo dio toksina izbaci putem znoja, mokraće i stolice, a ostatak se akumulira u tijelu. Nakupljeni toksini mogu biti uzročnici mnogih bolesti, stoga je povremena detoksikacija izrazito važna.

Pripremite detoksikacijski napitak od đumbira i krastavaca koji otapa mast!

Da vam je potrebna detoksikacija prepoznat ćete po ovim simptomima:

osjećate konstantni umor i imate problema s koncentracijom
raspoloženje vam varira i depresivni ste
imate loš zadah i pojačan tjelesni miris
prehlađeni ste više od 2 puta godišnje
imate krhke i lomljive nokte
nemate redovitu stolicu i lako dobivate na težini.
Ako ste kod sebe prepoznali barem jedan od nabrojanih simptoma, vrijeme je za dvotjedno čišćenje organizma, a detoksikaciju možete obaviti na sljedeće načine:

1. Pijte puno vode

Voda pomaže u ispiranju toksina koji putem mokraće izlaze van iz tijela. Preporuka je popiti najmanje 1,5 litara vode dnevno ali najbolje je slušati svoje tijelo. Pijte kada ste žedni, a za vrijeme detoksikacije popijte još malo više!

2. Vježbajte

Bavite se tjelovježbom. Fizička aktivnost potiče izbacivanje toksina. Ako već trenirate, pokušajte promijeniti vrstu treninga. Na primjer, odlazite li u teretanu, upišite kickbox, zumbu ili jogu. Promjenom vrste treninga, aktivirat ćete drugu skupinu mišića i na taj način poboljšati detoksikaciju.

3. Pripazite na prehranu

Jedite više svježeg voća i povrća jer sadrži puno vlakana koji čiste crijeva i izbacuju toksine iz tijela. Pripremajte raznovrsne smoothieje i za čas vratite izgubljenu energiju! Možete jesti ribu i bijelo meso a slatkiše u potpunosti izbacite. Strogo se pridržavajte savjeta za mediteranski tip prehrane tijekom cijelog procesa detoksikacije.

4. Pijte čajeve

Čajevi djeluju kao diuretik što pozitivno djeluje na izbacivanje toksina iz tijela. Odabreite biljne čajeve i nemojte koristiti zaslađivače.

Izvor: Centarzdravlja.hr