fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Jednodnevni izlet na Učki gdje vas čeka nezaboravan pogled, a možda putem sretnete i konje

Ako ove jeseni planirate posjetiti Kvarner ili Istru te se želite uputiti na nešto dužu stazu ili pak želite uživati u jednodnevnom izletu na Učki, imam stazu kao stvorenu za to.

Prohodala sam brojne staze na Učki, one kraće i lakše, ali i one duže i teže, a jedna staza je posebno osvojila moje planinarsko srce. U pitanju je manje popularna, no prelijepa staza Mala Učka-Brgud koja skoro cijelim putem nudi predivne pejzaže, pogled na Istru, ali i otoke, a ako ste sretni, putem možda sretnete i konje.

Mala Učka je najviše ruralno naselje u Istri, a smješteno je na čak 995 metara nadmorske visine. Nekoć je selo imalo 130 stanovnika, a bili su poznati kao Učkari, pretežito su se bavili stočarstvom i bili su poznati po dobrom siru. Danas vas u selu čeka OPG Maliki koji prodaje odličan ovčji sir (svakako ga nakon izleta isprobajte i kupite). Nažalost, selo je za vrijeme Drugog svjetskog rata do temelja spaljeno, te su se njegovi stanovnici zbog teških gospodarskih prilika iselili. Selo Mala Učka je 1976. upisano u Registar nepokretnih spomenika kulture kao zaštićena ruralna cjelina. Do sela vodi makadamska cesta koja je odličnom stanju te vožnja ne predstavlja problem za osobni automobil. U selu se nalazi križanje staza 601 (Vojak i Suhi vrh), 760 (Lovranska draga i Babino sklonište) i 602 (Sisol, Mošćenička draga i Brgud).

Staza vodi uz nekadašnji pastirski put, prolazimo pored suhozida, nekadašnjih pašnjaka i ljetni pastirskih stanova. Prolazimo kroz Podmaj i makadamskom cestom stižemo na otvoreni dio staze gdje se pogledi pružaju na prostrane livade i istarska polja, iza nas se moćno nadvija Vojak, najviši vrh Učke, a ispred nas čeka Brgud.

Na tom dijelu stazu u većini slučajeva ćete naletjeli na konje, a nemojte se iznenaditi kada vam i priđu i traže štogod za čalabrcnuti. Možete odabrati opciju praćenja planinarske staze ili ako želite nabiti koji kilometar više, kombinirajte biciklističku stazu. To smo učinili i mi te smo na Brgud izbili sa “stražnje” strane, odnosno one koja gleda na Sisol. Vraćamo se na “službenu” planinarsku stazu, ostavljamo Sisol iza leđa i stižemo do najljepšeg dijela ove staze. Pogled se proteže na Sisol i njegov greben, na obližnje otoke Cres, Lošinj i Krk, ali i dalje, vidi se Rijeka te Vojak. Mi smo tu izvadili svoju dekicu te nakon fotkanja i snimanja izvadili ručak te napravili kavu. Toliko nam je bilo lijepo da se ni ne sjećamo koliko dugo smo proveli na pauzi. Nakon pauze uputili smo se do vrha Brgud koji se nalazi na 907 metara nadmorske visine. Tu se nalazi kip Majke božje te kameni stol i klupe. Krećemo s povratkom, prolazimo pored imanja Raj, a cijelim putem nas prati pogled na vrh Vojak. Cijela staza je duga oko 13.5 kilometara, a nama je bilo potrebno 4.15 h aktivnog hodanja bez uračunatih pauza.

Staza Mala Učka-Brgud je staza za uživanje, za upoznavanje s nekadašnjim načinom života vrijednih Učkara, izuzetno je mirisna i odličan je odabir ako želite proći kilometarski dužu dionicu. Ako ste stigli iz smjera Rijeke, pri povratku možete svratiti u jedan od mnogobrojnih ugostiteljskih objekata podno vrha Vojak i nagraditi se ukusnim jelom i osvježavajućim pićem.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay