fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Kreće povrat poreza, evo tko će najbolje proći

U ponedjeljak, 2. svibnja počinje povrat poreza. Iz Porezne uprave u Novom Zagrebu za RTL javio se ravnatelj.

Kome novac prvo stiže i koliko će građana ove godine dobiti povrat?

“Ove godine povrat poreza na dohodak i povrat prireza na dohodak ostvarit će 663.564 građana. Iznos povrata poreza bit će 1.7 milijardi kuna. Povrati kreću već od sutra. Cjelokupan posao trebao bi se završiti do kraja mjeseca”, rekao je Kutleša za RTL.

“Što se tiče isplata, rješenja su već donesena. Stizat će tijekom petog mjeseca na adrese. A već od sutra uz rješenja kreću i isplate. Osim povrata, postoji i određeni broj građana koji će dobiti rješenja za uplatu razlike poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak.

Ove godine govorimo o 91 tisući građana s obvezom od 316 milijuna kuna. No oni će biti obvezni platiti u kolovozu, a povrat će biti u svibnju”, rekao je.

O prijavama ljudi iz inozemstva

Najbolje će proći mladi. Oni do 25, kojima se vraća cijeli porez i prirez, kao i oni od 26 do 30, kojima se vraća 50 posto.

“146 tisuća mladih do 25 godina i od 26 do 30 ostvarili su pravo na povrat poreza na dohodak i prirez poreza na dohodak u iznosu od 640 milijuna kuna. Možemo očekivati i ove godine da će cjelokupan posao biti završen tijekom svibnja”, kaže.

Što s prijavama onih koji dohodak primaju iz inozemstva, koliko tu ima povrata poreza, a koliko uplata Poreznoj?

“Naš poziv urodio je plodom, više od 13 tisuća građana prijavilo se sa svojim dohotkom iz inozemstva. Još uvijek je otvorena mogućnost prijava takvog dohotka i nadamo se da će naši građani tu mogućnost iskoristiti.

Podsjećam, u tom slučaju mogu birati opcije. Hoće li to biti jednokratna prijava za 2022. godinu ili će po godinama. Sve što bude išlo u korist građanima, mogu iskoristiti. Dobrovoljna prijava podrazumijeva da neće biti kamata ni prekršajnog postupka.

O svemu se mogu informirati u ispostavama Porezne uprave gdje će ih uputiti na njihova prava i pogodnosti koje im ovaj postupak pruža”, rekao je Kutleša.

Izvor: Poslovni.hr