fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Kuće od 25 tisuća kuna: Izvrsna ideja za umirovljeničke komune

Hrana, pitka voda i smještaj su u modernom društvu postali luksuz koji nije svima dostupan. Bez osnovnih stvari potrebnih za preživljavanje živi preko milijardu ljudi na planeti Zemlji, a to bi se uskoro moglo promijeniti. Prije nekoliko mjeseci, američki startup ICON predstavio je model kuće od 75 kvadratnih metara koja će koštati samo 25 tisuća kuna.

Startup ICON tvrdi kako će njihovu kuću 3D printer napraviti u vremenskom roku od 12-24 sata, što je samo frakcija vremena potrebna za izgradnju “standardne” kuće. A sada, što su 3D printeri? Jednako kao što na papir možemo isprintati bilo koji dokument, 3D printanje je nova tehnologija koja može isprintati stvarne, funkcionalne predmete. U slučaju da vam nedostane čekić, odvijač ili neki drugi alat, 3D printerom za nekoliko minuta možete dobiti repliku alata kojeg printate, a koja će raditi kao da je “prava”.

Vratimo se na kuću. Cilj je ljudima koji trenutačno nemaju nikakvo sklonište pružiti brzo i praktično rješenje i dati im mjesto gdje mogu živjeti na siguran i kvalitetan način. Kuća će imati oko 75 kvadratnih metara, bit će napravljena od cementa, a kako bi testirali njenu izdržljivost – osnivač i direktor startupa Jason Ballard će od jedne ove kućice napraviti svoj ured. Trenutačni troškovi izgradnje jedne kuće su oko 10 tisuća dolara (63.000 kuna), a ako sve prođe po planu cijena jedne kuće bi trebala pasti na 4.000 dolara (25 tisuća kuna).

Trenutačni model kuće sastoji se od spavaće sobe, dnevne sobe, kupaone i zakrivljenog trijema koji ju okružuje. Puno je još posla pred njima, osnivači su svjesni da će ovaj projekt uspjeti samo ako njihova kuća bude bila najbolja među konkurencijom.

Praktična uporaba bi mogla poslužiti i umirovljenicima?

Kako bi je testirali, udružili su se neprofitnom organizacijom New Story (Nova Priča), a prvi veliki test će im biti u El Salvadoru. Tamo će preseliti svoj 3D printer kojeg nazivaju ‘Vulcan‘, gdje će izgraditi oko stotinu ovakvih kućica za potrebe tamošnje populacije.

Ukoliko njihov projekt uspije, posljedice će biti ogromne. Umirovljenici bi mogli, umjesto u domovima za starije, živjeti u ovakvim kućicama u komunama s odgovarajućom zdravstvenom brigom. Oni koji već posjeduju nekretninu, ali cijene održavanja su im prevelike, mogli bi prodati nekretninu i useliti se u ovu jeftiniju varijantu. Ostatak novaca bi im mogao poslužiti kao ušteđevina s kojom će “podebljati” iznos mirovine i živjeti sretnije nego što žive danas.

Kako izgleda proces izgradnje možete pogledati u ovom videu.

Izvor: Mirovina.hr