fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Kutina dobiva umjetno jezero u projektu procijenjenom na 55 milijuna kuna

Na sjeveroistočnom području Grada Kutine iduće bi godine mogla početi gradnja akumulacije Polojac.

Taj projekt Hrvatskih voda važan je u obrani od poplava, ali i za osiguranje biološkog minimuma rijeke Kutinica koja prolazi kroz središte grada.

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda ističe kako je riječ o velikom i zahtjevnom projektu.

-Kapacitet Akumulacije Polojac je 2 mil. m3 vode na lokaciji u prirodnoj udolini između Mišinke i Šartovca. Kutina će tako dobiti umjetno jezero uz koje će Grad moći urediti dodatne sportsko-rekreativne sadržaje i koristiti jezero u turističke svrhe, dodatna je vrijednost ovog projekta je to što će omogućiti potrebni biološki minimum u rijeci Kutinici. Odnosno, u Kutinici će biti moguće regulirati vodostaj i kontinuirano osigurati dovoljnu količinu vode za potreban biološki minimum pa će i šetnje uz Kutinicu biti ugodnije za građane – kazao je generalni direktor Hrvatskih voda. Dodao je i kako je pripremljena projektna dokumentacija.

Predan je i zahtjev za izdavanje građevinskih dozvola.

-Očekujem kako ćemo do kraja ove godine dobiti potrebne dozvole, a nakon toga krenut ćemo u parcelaciju i otkup potrebnog zemljišta i tako sve pripremiti za početak gradnje, procijenjena vrijednost projekta Akumulacija Polojac je 55 mil. kuna- rekao je Zoran Đuroković i najavio kako će Hrvatske vode projekt prijaviti za financiranje iz Europskih fondova kroz mehanizam za oporavak i otpornost.

-Ukoliko to ne bude moguće, Hrvatske vode će u suradnji i partnerstvu s Gradom Kutinom naći druge načine financiranja i realizacije ovog projekta- zaključio je generalni direktor Hrvatskih voda. (Grad Kutina)