fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Lego ulazi u vlasničku strukturu grupacije Pervanovo

Danska kompanija Lego, jedan od vodećih svjetskih proizvođača igračaka, trebao bi ući u vlasničku strukturu gupacije Pervanovo, čiji je vlasnik švedski poduzetnik hrvatskog podrijetla Darko Pervan, piše Jutarnji list.

Lego već ima 49 postotni udjel u tvrtki Vaelinga Group koja posluje u sastavu grupacije Pervanovo, a preuzela je 85 posto udjela u hrvatskoj tvrtki za proizvodnju namještaja Spin Valis iz Požege.

Procjenjuje se da će Lego preuzeti oko 30 posto udjela u Pervanovu, dok će Darko Pervan zadržati 70 posto, navodi Jozo Vrdoljak u Jutarnjem. Lego i Vaelinga Group postali su partneri zahvaljujući inovativnoj klik-tehnologiji koju je razvila Pervanova tvrtka. Klik-tehnologija primjenjiva je razne proizvode, uključujući namještaj.

Tvrtka Lego osnovana je 1932., u valsništvu je danske obitelji Kristiansen, a sjedište joj je u danskom gradiću Billundu. Proizvodne pogone imaju u Mađarskoj, Češkoj i Meksiku. Procjenjuje se da će Lego grupa 2022. završiti s dobiti od oko 1,2 milijarde eura.

Proces preuzimnja Spin Valisa trebao bi biti zaključen u utorak, 17. siječnja, potpisivanjem ugovora, nakon što Agencija za tržišno natjecanje u predviđenom roku nije dostavila nikakve primjedbe vezane uz postupak preuzimanja.