fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

MALA GENIJALKA Helena (9) je bez teksta ostavila natjecatelje iz cijelog svijeta

Za mnoge mlade osobe ponekad olako kažemo da su mladi genijalci. Ali za Helenu Horvat (9) taj epitet zaista stoji. Naime, ova mlada djevojčica koja ide u treći razred I. osnovne škole Bjelovar osvojila je u Italiji na velikom međunarodnom natjecanju iz engleskog jezika prvo mjesto. O kako se velikom i važnom natjecanju radi govori i činjenica da je na tom natjecanju tokom cijele godine sudjelovalo 36 tisuća kandidata iz 40 zemalja svijeta, a u veliko finale u Italiji gdje su se natjecali i učenici npr. iz Monogolije, Filipina, Koreje i drugih zemalja plasiralo se 153 kandidata. Naša mlada Bjelovarčanka je u takvoj konkurenciji osvojila prvo mjesto iz engleskog jezika.

-Prvo sam iz engleskog jezika pobijedila na školskom natjecanju, zatim na državnom i sada na međunarodnom u Italiji. Uz još jednu djevojčicu iz Zaprešića bila sam jedina predstavnica iz Hrvatske. Natjecanje je održano u jednom hotelu blizu Venecije – priča nam mlada Helena i pojašnjava o kakvom se točno natjecanju radilo.

Cimerica iz Mongolije

-To natjecanje se zove Hippo – English Without Borders koje sponzoriraju brojne svjetske organizacije. Cilj je da se promiče engleski jezik i da ga mladi što bolje upoznaju. Meni je to bilo odlično iskustvo. Imala sam u hotelu cimericu iz Mongolije s kojom sam se dobro slagala i nakon testiranja u pisanju, čitanju, razumijevanju i govorenju proglašena sam najboljom u svojoj kategoriji koja se zove Hippo – Little – priča nam Helena. Dodaje da nije imala veliku tremu prije testiranja, ali da pitanja i zadaci nisu bili jednostavni.

-Ma svi tamo odlično pričaju engleski. Ne može se ni doći na takvo natjecanje ako ne govoriš savršeno engleski – kaže nam Helena i otkriva nam tajnu svog velikog znanja tog jezika.

-Jednostavno brzo pamtim riječi na engleskom. Ponekad i razmišljam na tom jeziku. Gledam crtiće, filmiće i sve na youtube bez prijevoda. Često i čitam na engleskom i to mi nekako baš leži – priča nam Helena koja je za prvu nagradu dobila kurs Critical Thinking and Study Skills. Inače, to je kurs u sklopu potrebnih šest predmeta kako bi uz redovnu srednju školu djeca dobila i diplomu US high School University of Missouri.

-Drago mi je za tu nagradu i taj poticaj jer će mi sigurno u budućnosti pomoći ostvarit svoje snove, a to je da radim u NASA-i i da budem astronomkinja – otkrila nam je Helena te navela da ju svemira posebno zanima te da već čita sve enciklopedije o svemiru na engleskom jeziku. Inače, Helenina mentorica i učiteljica engleskog jezika je Martina Supančića koja je u Bjelovaru već na veliko poznata sa Erasmus + K2 projektima.

Želi raditi u NASA-i

Helena već sada barata engleskim kao najbolji učenici osmog razreda, a ne treba zaboraviti da ona ide tek u treći. Nevjerojatno je talentirana za jezike i samo nebo joj je granica stoga ne bi bila iznenađena da u budućnosti zaista radi za NASA-u – kaže nam Martina koja nije mogla s Helenom sudjelovati u Italiji na natjecanju jer je sa svojim projektom i šestero učenika iz I. Osnovne škole te kolegicom Helenom Gustović – Ljubić boravila u Poljskoj u sklopu programa Erasmus + KA2.

-Tamo smo prisustvovali drugoj kratkoročnoj razmjeni skupine učenika iz šest europskih osnovnih škola poput Cipra, Grčke, Italije, Poljske, Španjolske i Hrvatske. Cilj spomenutog projekta je upoznavanje vlastite kulture i kulture drugih zemalja. Učenici su boravili u obiteljima svojih vršnjaka gdje su iz prve ruke mogli upoznati njihov način života. Komunicirali su na engleskom jeziku, što je uveliko unaprijedilo njiihove jezične kompetencije – zaključile je Martina.

Izvor: Bjelovarac.hr