fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Maloprodaja u rujnu porasla 4,5 posto

Prema preliminarnim podacima DZS-a, godišnji realni rast prometa u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim indeksima, u rujnu je iznosio 4,5 posto.

Učinak relativno niske prošlogodišnje baze (kada je u istom promatranom mjesecu zabilježen godišnji rast od 1,2 posto) podržan odličnim ostvarenjima u turizmu i produljenjem turističke sezone doprinio relativno snažnoj godišnjoj stopi rasta prometa u trgovini na malo

Tako neprekinuti niz pozitivnih godišnjih stopa datira od rujna 2014. godine podržan i izvjesnim poboljšanjima na tržištu rada. Negativne stope inflacije također su pridonijele učinku većeg raspoloživog dohotka što je uz priljeve od turizma pozitivno utjecalo na rast prometa u trgovini na malo.

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo u rujnu je zabilježio realni mjesečni pad od 0,1 posto dok je u nominalnom izrazu zabilježen rast po stopi od jedan posto.

U istom promatranom mjesecu, prema izvornim neprilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo zabilježio je nominalni i realni pad od 12,7 posto odnosno 14,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini realno porastao za 4,5 posto (nominalno 3,5 posto).

Nastavak pozitivnog trenda u prometu u trgovini na malo podržan je i pokazateljima s tržišta rada. U rujnu je, prema podacima HZMO-a, nastavljen rast broja osiguranika na godišnjoj razini, devetnaesti mjesec zaredom. Tako je u odnosu na isti mjesec lani broj osiguranika za gotovo 30 tisuća veći (godišnji rast od dva posto).

‘Do kraja godine očekujemo nastavak pozitivnih trendova u prometu u trgovini na malo koji će biti podržani izostankom inflacijskih pritisaka, što bi se moglo pozitivno odraziti kroz veći raspoloživi dohodak i osobnu potrošnju, tako pozitivno doprinoseći i očekivanom rastu BDP-a. Ostaje međutim činjenica kako je zamjetan udio (oko 40%) nominalnog prometa u trgovini na malo i dalje usmjeren na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba’, smatraju RBA analitičari.

Izvor: Tportal.hr Foto: Konzum