fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Mijenja se svijest potrošača – prestižno je imati domaći proizvod?

Suradnja Plave i Zelene Hrvatske postoji dugo vremena na nekoliko razina, no uvijek ima mjesta za napredak na kojem treba konstantno raditi, zaključeno je u Dubrovniku na sastanku izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije predvođenog županom Božom Galićem te predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije predvođenih županom Nikolom Dobroslavićem.

Naime, razgovaralo se na temu uspostave snažnije gospodarske suradnje te je zaključeno kako postoji prostor za suradnju u plasiranju proizvoda iz Vukovarsko-srijemske županije u turistički sektor u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u tom smjeru će se organizirati i prezentacija tih proizvoda na tradicionalnom susretu vinara s ugostiteljima i hotelijerima. Također, organizirat će se i posjet predstavnika turističkih agencija najjužnije hrvatske županije u Slavoniju, te kako bi se istražili mogući načini suradnje i premostili problemi prostorne udaljenosti, ali i troškova prijevoza. Isto tako, zajednički je dogovoreno kako će se tražiti subvencioniranje avionske linije Osijek – Dubrovnik, priopćeno je iz Vukovarsko-srijemske županije.

Suradnja na obostranu korist

“Ostvarivanje te suradnje nije jednostavno niti stvar dobre volje, na tome treba ustrajno raditi. Mi svake godine poklanjamo Vukovarsko-srijemskoj županiji jedan tegljač mandarina, a oni su nama ove godine poklonili tegljač jabuka. To je naravno sve simbolika, ali pokazuje kakve prijateljske odnose imamo”, rekao je župan Dobroslavić i predložio da se na tradicionalnom susretu vinara Dubrovačko-neretvanske županije s ugostiteljima i hotelijerima početkom veljače predstave i proizvodi OPG-ova koji su zastupljeni u Agro-klasteru.

“Želimo spasiti naše OPG-ove, stoga smo i osnovali Agro-klaster, u suradnji naše Županije i nekoliko općina te s Fakultetom biotehničkih znanosti Osijek i Zadrugom “Vinkovačka šparoga“. Krenuli smo s aktivnostima, ovo nam je prva godina i idemo u dobrom pravcu. U 10 godina smo izgubili 3.000 domaćinstava. Sada ih funkcionira oko 6.000. Kao Županija radimo infrastrukturu, a ovdje želimo znati, otvoreno i iskreno, kako možemo konkretno surađivati”, rekao je Galić napomenuvši kako bi ovakva suradnja spasila mnoga slavonska obiteljska gospodarstva.

Predsjednica Županijske gospodarske komore Dubrovnik Terezina Orlić istaknula je kako su svi hotelijeri iskazali interes za suradnjom kao i spremnost za rješavanje eventualnih poteškoća dok je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar napomenuo kako se u Slavoniji proizvode i “klasični” proizvodi, ali i oni koji nisu toliko poznati poput domaće šparoge.

Prestižno je danas imati domaći proizvod

“Uspostavili smo kontakte s hotelijerima iz Istre, osnovali smo šest podklastera koje povezujemo s potrošačima, odnosno hotelijerima. Kod nas već funkcionira klaster vina i meda i slijedom toga došli smo do nekih 140 prehrambenih artikala koje možemo ponuditi u dovoljnoj količini”, rekao je Podnar i dodao kako se mijenja svijest ljudi o potrošnji domaćih proizvoda, jer prestižno je danas imati domaći proizvod.

Predsjednik Strukovne grupe hotelijera pri Županijskoj komori Dubrovnik Željko Miletić rekao je kako su stvoreni preduvjeti za suradnju s velikim hotelskim kućama. “Vjerujem kako će kolege napraviti sve da se hotelske kuće povežu s OPG-ovima i da radimo skupa. Imate paletu proizvoda za kojima postoji potražnja, vjerujem kako je svaki hotelijer na tragu toga”, rekao je Miletić.

Izvor: Agroklub.com