fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Na više od tisuću četvornih metara i četiri kata, uređuje se dom za ‘startupovce‘ u Splitu

Split će ove godine postati bogatiji za još jedan prostor namijenjen inovativnim industrijama, odnosno IT-jevcima, budući da se 10. siječnja startalo s radovima na uređenju županijskog “IT centra”. Na adresi Ruđera Boškovića 25, u splitskom kotaru Split 3, uredit će se prostor na više od tisuću četvornih metara na četiri etaže. Investicija je procijenjena na 1,8 milijuna kuna.

– U sklopu našeg projekta “ICT županija” počeli su radovi na uređenju županijskog “IT centra”. Na natječaju je krajem godine posao građevinskog uređenja dobila tvrtka “Reliance”, a dovršetak prve faze, vrijedne 1,8 milijuna kuna, planira se unutar šest mjeseci. Odmah zatim krenut će i druga faza opremanja prostora kako bi dobio svu predviđenu funkcionalnost i bio spreman za korištenje našim sugrađanima – brojčane podatke iznosi nam Damir Brčić, pročelnik projekta “ICT županija” Splitsko-dalmatinske županije, koja odavno potpomaže i podržava IT zajednicu kroz brojne projekte, a sada i “šminkanjem” novog doma “startupovaca”.

Planira se tako urediti prizemna etaža površine oko 310 m², etaža prvog kata bit će površine oko 474 m², uz dvije podrumske etaže: jednu od 142 m², te drugu površine oko 155 četvornih metara.

– Zgrada je zamišljena kao županijski inovativno-inkubacijski centar informacijskih i komunikacijskih tehnologija. To bi bio prostor u kojem bi se odvijale poslovne, popularizacijske i edukacijske aktivnosti projekta “ICT županija” te cijele lokalne IT i tehnološke zajednice. Prostor za mlade startup tvrtke, dvorane za sastanke, coworking prostor i uredi za registrirane korisnike, poput digitalnih nomada, mjesto za održavanje i organizaciju metupa te evenata, uz učionice za stručne edukacije, konferencije… sve ono što treba IT-jevcima u njihovu radu – otkriva nam naš sugovornik, objašnjavajući kako je ovo ulaganje novi vjetar u leđa budućim poduzetnicima.

– Ovakav centar odlično bi se uklapao u sliku postojećih i planiranih inkubatora i tehnoloških parkova. Naime, zbog blizine sveučilišnoga Kampusa, u svojem inkubatorskom dijelu bio bi više okrenut studentskom poduzetništvu i startupovima u ranoj fazi, koji bi u njemu razvijali početni model poslovanja dok su još vezani studentskim obvezama i suradnjom s profesorima i kolegama s fakulteta. Nakon te razvojne faze imaju na raspolaganju sveučilišni SPINIT inkubator na Spinutu, koji je površinom veći i prilagođen je malo starijim startupovima, te ima mogućnost zakupa više ureda i veće zajedničke prostorije i sadržaje, dok bi budući Tehnološki park u Dračevcu bio namijenjen zrelijim tvrtkama koje imaju veće zahtjeve za površinom poslovnih prostora. Tako u lokalnom startup sustavu svaka od ustanova ima svoju svrhu i tip korisnika kojemu je prilagođena, a svi skupa čine jedan cjelovit sustav koji trebaju gradu i županiji – navodi nam pročelnik Brčić dijelove mozaika koji čine novu IT zajednicu u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

ŠTO ĆE SVE IMATI ŽUPANIJSKI ‘IT CENTAR‘?

U zgradi na Splitu 3 nudit će se raznovrstan sadržaj. U prizemlju će biti recepcija, tri dvorane za sastanke, caffe bar zatvorenog tipa… Prostor će biti uređen sa stolovima za coworking, stolovima i stolicama s utičnicama za struju, te lounge prostorom za korištenje Wi-Fija.

Etaža prvoga kata imat će višenamjensku konferencijsku dvoranu za oko 100 korisnika, te devet ureda za inkubacijske i inovacijske aktivnosti startupova proizišlih iz aktivnosti “ICT županije”, poput “StartIT akademije” ili programa “GrowIT”.

U podrumskim prostorima na prvoj etaži bit će dvije potpuno opremljene informatičke učionice sa po 30 mjesta za potrebe edukacija, radionica i druge namjene, te strojarnica, dok će se u drugoj podrumskoj etaži urediti fitness prostorija za vježbanje s tuševima, te će se oformiti skladišni prostor, arhive…

Izvor: Slobodnadalmacija.hr