fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Najbolje čuvana tajna Europe: otkrijte selo koje je proglašeno najljepšim na svijetu

Prema američkom turističkom časopisu Travel + Leisure, pitoreskno mjestašce Gordes smješteno na vrhu stijene na nadmorskoj visini od 340 metara, spada među najljepša sela ne samo u Francuskoj, već i u svijetu.

Ovaj dragulj Provanse svake godine privlači posjetitelje iz cijelog svijeta zbog svoje bezvremenske ljepote, kulturnog bogatstva i slikovitog šarma. Sada u proljeće, Gordes je posebno čaroban jer priroda oko sela procvjeta i stvara nezaboravan prizor koji vrijedi doživjeti.

Povijest Gordesa seže u rimsko doba, no tijekom srednjeg vijeka selo je poprimilo svoju današnju konfiguraciju s uskim ulicama, nadsvođenim prolazima, suhozidnim kućama i fascinantnim srednjovjekovnim dvorcem koji gleda na dolinu. Stoljećima je napredovao zahvaljujući poljoprivredi, a posebno je poznat po proizvodnji keramike, tradiciji koja traje i danas.

Ljepota ovog mitskog sela leži u njegovoj arhitekturi, s uređenim kamenim zgradama koje se savršeno uklapaju u okolni krajolik kojim dominira veličanstvena priroda. Izgrađen u 11. stoljeću, proširivan i obnavljan tijekom stoljeća, dvorac Gordes jedno je od najimpresivnijih mjesta koja vrijedi posjetiti, a danas nudi prekrasan pogled s njegovih zupčastih kula i bedema.

Gordes se ponosi svojom bogatom kulturnom baštinom i tradicijom, što se ogleda u brojnim festivalima i događanjima tijekom cijele godine. Jedan od najpoznatijih, Festival tartufa, održava se svake veljače i predstavlja lokalne tartufe, jedno od gastronomskih blaga Provanse.

U selu se također nalazi nekoliko muzeja, uključujući muzej Moulin des Bouillons, koji prati povijest ruralnog života u Provansi, i muzej Pol Mara, posvećen belgijskom umjetniku koji je mnogo godina živio u Gordesu.

Tjedna tržnica u Gordesu nezaobilazan je događaj koji se održava svakog utorka ujutro na trgu dvorca, a predstavlja još jedan vrhunac kulturnog života sela. Posjetitelji mogu otkriti lokalne proizvode, rukotvorine i suvenire iz ove čarobne francuske regije.

Posjetitelji svih uzrasta ovdje mogu uživati u brojnim aktivnostima. Pješačke staze koje se protežu okolnim brežuljcima pružaju prekrasan pogled na provansalski krajolik i privlače ljubitelje prirode.

Ljubitelji umjetnosti mogu otkriti umjetničke galerije te obrtničke radionice, a među njima se ističe galerija slikara Johannea Spinelle. Gordes je također popularna lokacija za snimanje filmova i televizijskih emisija zbog svoje bezvremenske ljepote i slikovite atmosfere.

Izvor: Putnikofer.hr