fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Napravio farmu u kontejneru: ‘Bježao sam iz škole samo da bih radio na tome’

Ustao bih ujutro i otišao na bus za školu. Ali izašao bih stanicu prije i pravac u knjižnicu. Tamo bih onda cijeli dan čitao o sustavima za uzgoj, elektrotehnici, proučavao, učio. Na kraju su se neopravdani sati u školi nagomilali, a mama mi je tada rekla da radim što god želim, ali da moram prvo završiti srednju školu i upisati se na faks – priznao nam je Riječanin Ante Toni Debelić, danas 19-godišnji student zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, kako je, razvijajući EcoBox, sustav pokretne farme unutar transportnog kontejnera, markirao iz škole.

Sve počelo sa 16

Kad mu je bilo samo 16 godina, mladi je Ante roditeljima ispričao o sustavu samoodrživog vrta unutar brodskog kontejnera koji bi se brodom ili kamionom mogao transportirati bilo kamo u svijetu. Unutra bi se, zamišljao je, mogle uzgajati sve vrste voća i povrća, neovisno o vanjskim uvjetima, i riješiti problem gladi. Iako skeptični i zabrinuti u početku, njegovi su roditelji ubrzo shvatili da je mali ozbiljan i da to nije tek mladalačka faza.

– Nisam nikada bio problematičan. Uvijek sam bio vrlo dobar učenik, trenirao košarku, išao sam i na državna natjecanja iz robotike. Zato su me roditelji podržali kad sam rekao da želim razviti EcoBox. Prebacio sam se iz riječke gimnazije u zagrebačku dopisnu školu i nastavio razvijati svoj proizvod. Maturirao sam i upisao faks – prepričava Ante. O velikoj obiteljskoj podršci koju uživa svjedoči i činjenica da njegov otac Branimir Debelić danas radi s njim u startupu. Kao vlasnik računovodstvenog ureda pomaže mu s financijama.

Nekoliko godina nakon srednjoškolskog maštanja, promišljanja i dizajniranja prva hrvatska high-tech farma u kontejneru napokon je razvijena. Prošle godine. Eto je u Rijeci na parkiralištu u Škurinjama, šest metara duljine i 2,4 metra širine. U Rijeci je, inače, i ostatak njegova tima, glavni programer Marko Laća i glavni električar Marko Vukelić. U Zagrebu, osim njega, još je i kolegica Jana Vrsalović, studentica ZŠEM-a i marketinška stručnjakinja. Svi zajedno danas čine startup Grow City i među deset su finalista natječaja Student DIGI Award u organizaciji Jutarnjeg lista na kojem se traže najbolji mladi inovatori.

Unutar EcoBoxa sa svake se strane nalaze police na koje se polažu biljke. Uvedene su električne i vodovodne instalacije te se putem tableta ili mobitela može upravljati razinom svjetla, dozom nutrijenata, PH vrijednosti, temperature, dotoka vode i vlage. Cijeli se sustav, bazira na hidroponskoj proizvodnji. Uzgoj je to biljaka samo u vodi, odnosno u hidroponskim čepovima, bez zemlje.

– Ako uzgajamo bosiljak, onda će svjetlo, vlaga i razina tekućeg gnojiva biti drukčija od, recimo, uzgoja klica gorušice. No već su u sustavu prisutni programi koji sami stvaraju idealne uvjete za razvoj pojedine biljke koju želimo uzgojiti, a mi možemo to pratiti i, po potrebi, regulirati putem mobitela. Na donjoj strani svake police nalaze se crvena i plava LED svjetla koja simuliraju najbolje uvjete za fotosintezu, a unutra je klima-uređaj koji regulira idealnu temperaturu i vlagu, kaže Debelić.

Potrebna samo utičnica

Može se uzgajati bilo što, ali, uzimajući ekonomsku isplativost u obzir, Debelić kaže da je najisplativiji uzgoj zelenog lisnatog povrća, znači svih vrsta salata, špinata, blitve. Zahvalan je i uzgoj začina, klica i stočne hrane. Na godišnjoj razini, a s obzirom na to da uzgoj u kontejneru ne ovisi o vanjskim uvjetima, proizvodnja u jednom kontejneru jednaka je proizvodnji na hektaru i pol zemlje.

– Mi nismo konkurencija velikim poljoprivrednicima i proizvođačima niti nam je to ideja. EcoBox je za prostore gdje ne postoje uvjeti i infrastruktura, a cijeli koncept je “plug and play”, znači da se može instalirati bilo gdje, treba samo utičnica i može se odmah koristiti. Primjerice, pustinjske zone ili izbjeglički kampovi – govori. Već su u pregovorima za isporuku prvih kontejnera u Keniju i Katar. Jedna kenijska škola uzela bi jedan kontejner u pilot-projekt i koristila ga za edukaciju učenika u poljoprivredi i mehanici, ali i za uzgoj povrća za školsku kantinu.

Više pročitajte klikom ovdje

Izvor: Novac.hr