fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Nina z Barbana upoznat će cijela Hrvatska

Nino z Barbana, koji vjeruje da seljak može biti gospodin, lik je u kojem se može donekle prepoznati svatko od nas, iako nije nastao po uzoru na stvarnu osobu – rekao je Branko Blažina na promociji knjige „Otisci potkova“ u Barbanu, prvog dana Trke na prstenac, priredbe koja se ove godine održala 45. put. Kako je rekao Branko Blažina, Trkom se bavio od njezina obnavljanja 1976. godine, koje je opisao u svom romanu: bio je u organizacijskom odboru i imao nekoliko funkcija u udruzi Trka na prstenac.

Kao dopisnik Televizije Zagreb iz Pule, radio je brojne reportaže o Trci na prstenac, a i o istarskim selima u kojima se mladići ne žene, jer se cure okreću lakšem i ugodnijem životu u gradu. Takvu jednu sudbinu opisao je u romanu „Otisci potkova“ u kojem Nino z Barbana voli zemlju, konja, selo, Trku na prstenac i djevojku Slavicu.

Roman „Otisci potkova“, uoči 45. Trke na prstenac, u dvorištu barbanske Crkve sv. Nikole, predstavili su, uz autora Branka Blažinu, spisateljica Dragana Radusinović Tafra, autorica knjige „Tajkunova kći“, novinarka i poslovna komentatorica, Dalibor Paus, načelnik Općine Barban i Sandra Pocrnić Mlakar urednica u Beletri. Promocija romana „Otisci potkova“ održana je nakon projekcije filma o Trci pod naslovom „30 sekundi“, što je vrijeme tri galopa trkalištem na čijem je kraju prstenac koji vitez treba kopljem pogoditi u sridu. Projekciji filma i promociji knjige prisustvovali su i barbanski vitezovi u svečanim odorama, koji su na svojim konjima stigli na podizanje zastave i otvaranje 45. Trke na prstenac te brojni Barbanci, koji su u romanu „Otisci potkova“ prepoznali epizode iz povijesti Barbana..

– U svom romanu želio sam govoriti o selu svima razumljivim jezikom, kako bi roman mogli čitati i mladi i stari koji žele upoznati barbansku prošlost i zamisliti njegovu budućnost – naglasio je Branko Blažina i podsjetio da treba davati, kako bi nam se vratilo.

U svom nastojanju da napiše roman za široku publiku Branko Blažina je u potpunosti uspio, zaključila je Dragana Radusinović Tafra, govoreći o romanu. Kao Istrijanka, rođena u Puli, istaknula je kako je istarsko selo danas osuvremenjeno, opremljeno svim komforom i internetom zahvaljujući kojem, kao s prstom u moru, ima vezu sa cijelim svijetom. Stoga je puno razloga za vjerovati da će se selo obnoviti i da će prestati odlasci mladih u grad, koji su obilježili vrijeme Nina z Barbana. Kako je rekla Dragana R. Tafra, u svom je romanu Branko Blažina emotivno i zorno opisao one osjećaje barbanskog viteza na trkalištu, o kojima su govorili i vitezovi u filmu „30 sekundi“, prikazanom uoči predstavljanja knjige.

Roman „Otisci potkova“ ima za Barban i Trku promotivnu i povijesnu vrijednost, rekao je Dalibor Paus, načelnik Općine Barban, jer je u romanu opisano obnavljanje Trke na prstenac, tako da će o Trci, Barbanu i barbanskim vitezovima čitati cijela Hrvatska i upoznati osjećaje koje je u roman ugradio autor Branko Blažina.

Urednica knjige Sandra Pocrnić Mlakar podsjetila je da će se roman Branka Blažine „Otisci potkova“ naći u svim knjižnicama i knjižarama u Hrvatskoj i u svim većim web knjižarama. Predstavljanje romana stoga se može očekivati i u drugim krajevima Hrvatske, osobito u Slavoniji, gdje se također njeguje poseban odnos s konjem i selom kao izvorom nadahnuća, dodira s prirodom i obilja.

Snimio Josip Mikić