fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Novi Zeland prvi na svijetu priznao životinje kao bića s osjećajima

Novi Zeland je napravio ogroman korak u svijetu životinja, jer je priznao životinje kao bića s osjećajima!

Kako prenosi „Animal Equality“, u utorak je usvojen amandman na postojeći zakon o zaštiti životinja u kojem stoji da su i životinje, baš poput ljudi, bića sa osjećajima!

Reći da i životinje imaju osjećaje znači eksplicitno tvrditi da i one mogu osjetiti i pozitivne i negativne emocije, uključujući bol i tugu, kaže Virginia Williams.

Ono što je novitet je eksplicitnost, jer upravo ona označava još jedan korak na putu dobrobiti životinja.

Nedavni zakon također uključuje zabranu testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama. Williams kaže da to što je Novi Zeland službeno priznao životinje kao „bića sa osjećajima“, temelj za budući Zakon za dobrobit životinja!

Donna Waltzl, direktorka organizacije za zaštitu životinja Nelson SPCA, kaže kako su ove promijene „divne“ i kako je „sjajno što je napokon ova ideja ozakonjena“.

Objasnila je da je vidljivo da i životinje pate kada se razdvajaju od sebi dragih i da pokazuju različite osjećaje! Takođe, neke životinje su zapostavljene i imaju pravo i ozbiljne probleme da prežive.

Nadležni su takođe naglasili da je ova deklaracija o osjećajima bila potrebna jer većina novozelandskih zakona životinje tretira kao „objekte i predmete“, umjesto kao živa bića.

Walzl se nada da će ova zakonska promena značiti korak naprijed u sankcioniranju zlostavljanja životinja i dodala da se nada da će kazne za zlostavljače biti strože.

Novi zakon također predviđa brže i strože kažnjavanje manjih i srednjih prestupa kada je riječ o dobrobiti životinja i omogućuje inspektorima da, među ostalim merama, izdaju i upozorenja.

Izvor: Petface.net