Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Novska i dalje rekorder po izdvajanju za učenike i studente

S obzirom na politiku i najave novog gradonačelnika Marina Piletića po kojima će iduće godine i povećati iznos stipendija, Grad Novska će očito i dalje biti u samom vrhu gradova koji najviše brinu i pomažu svojim učenicima i studentima

Nakon što smo u proteklim tjednima analizirali koliko su gradonačelnici u 2016. godini potrošili na reprezentaciju i službena putovanja, aktualni natječaji gradova za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija te najave brojnih gradova kako će povećati izdvajanja za studente ponukali su nas da istražimo koji su to gradovi u prošloj godini i konkretnim izdvajanjem potvrdili deklarativni stav da ključ budućnosti i razvoja leži u ulaganju u mlade i njihovo obrazovanje.

Podaci Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna za 2016. godinu potvrdili su, tako, status Grada Novske kao uvjerljivog rekordera po izdvajanju za studente. Novska je, naime, prvak ove kategorije već nekoliko godina, a analiza prošlogodišnjih izdvajanja pokazuje čak i trend rasta – sa 3,41 posto proračuna koliko su za studente i učenike prosječno izdvajali u razdoblju 2013-2015., na 3,81 posto proračuna ili 107,80 kuna po stanovniku. Bivši gradonačelnik Vlado Klasan u svom je mandatu, naime, ukinuo sve procedure i kriterije za dodjelu stipendija u Novskoj, kroz koje se do stipendija tijekom 23 godine, do 2013. uspjelo probiti tek 114 učenika i studenata te je u svom mandatu, od 2013., podijelio čak 1.257 stipendija.

‘Bez ulaganja u obrazovanje i znanost nema pravog gospodarskog napretka. Novska jest blizu Zagreba i većina naših studenata ostanu raditi u metropoli i okolici. Međutim, obnovom pruge Dugo Selo – Novska, Novska će doslovno biti predgrađe glavnog grada i očekujemo da ćemo biti više nego ugodna sredina za obiteljski život zaposlenih u Zagrebu’, ističe Piletić.

Šipić: Manje betona i asfalta, više za studente i mlade

Na drugom je mjestu, sa 2,07 posto proračunskih izdvajanja za stipendije Grad Trilj čiji gradonačelnik Ivo Šipić ističe kako je upravo izdvajanje sredstava za odgoj i obrazovanje prioritet Grada Trilja.

Nakon Novske i Trilja, u prošloj su godine najviše za studente i učenike izdvojili u Buzetu – 1,77 posto proračuna. Gradonačelnik Siniša Žulić ističe kako Grad Buzet iz godine u godinu, usprkos smanjenjima gradskog proračuna, zadržava visinu iznosa stipendija, dok se broj dodijeljenih srednjoškolskih i studentskih stipendija čak i povećava.

Na četvrtom mjestu je Čakovec sa izdvajanjem od 1,69 posto proračuna, potom su tu Oroslavje – 1,67 posto, Labin – 1,61 posto, Rovinj – 1,52 posto, Novi Marof – 1,47 posto, Lepoglava – 1,44 posto te Benkovac – 1,43 posto.

Izvor: Gradonacelnik.hr