fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Od 1. listopada u Zagrebu kreće uvođenje novog sustava odvoza miješanoga komunalnog otpada

Na konferenciji za medije, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, zajedno s predstavnicima Zagrebačkog holdinga – podružnice Čistoća, predstavio je pripremne aktivnosti vezane za uvođenje novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada koji kreće 1. listopada.

Cilj novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada je uvođenje pravednog modela prema kojem će se cijena usluge dijeliti na fiksni i varijabilni dio, a sve sukladno novom Zakonu o gospodarenju otpadom koji je u srpnju 2021. stupio na snagu. Fiksni dio cijene za građanstvo bit će 45 kuna, a preostali dio iznosa će građani plaćati kupnjom službenih – ZG vrećica i to od 10, 20 i 40 litara po cijeni od 2, 4 i 8 kuna.

ZG vrećice će biti dostupne od sredine rujna na 500 prodajnih mjesta u Zagrebu, kako bi se građani na vrijeme pripremili za novi sustav čija primjena počinje 1. listopada. Također, gradonačelnik je dodao kako, unatoč inflaciji, cijene vrećica i fiksnog dijela cijena usluge ostaju iste, iako je sustav najavljen još u siječnju. “Svjesni smo da sve neće ići preko noći, ali smatramo da Zagreb tu promjenu želi i da je na nju spreman. Zagreb može biti čišći i ljepši grad, posebice jer se radi i o pravednom sustavu koji nagrađuje one koji više odvajaju”.

Direktor podružnice ZGH – Čistoća Davor Vić također je rekao kako je ovo najpošteniji i najučinkovitiji sustav naplate odvoza miješanog komunalnog otpada. “Ovaj sustav od 1. listopada napokon stavlja naše korisnike u proaktivan oblik suradnje koji do sada nisu imali s nama. U Zagrebu su do sada spremnici bili postavljeni na javnoj površini na milost i nemilost svakome, i savjesnima i nesavjesnima. Sada infrastrukturu vraćamo korisnicima, da bude pod njihovom kontrolom.”

Grad i Holding će provoditi i informativnu kampanju održavanjem javnih tribina, podjelom 390,000 letaka uz rujanske račune Zagrebačkog holdinga, postavljanjem 20,000 plakata u svim višestambenim zgradama, a sve informacije su građanima dostupne i na web stranici zgvrecice.cistoca.hr. Svaki dan od 8:00 do 20:00h građani će na info telefonu 01 642 0889 moći dobiti odgovore na sva pitanja vezana za novi sustav. Od sljedećeg ponedjeljka mobilni štand Čistoće obilazit će kvartove te građanima pružati informacije.

Izvor: Green.hr
Foto: Pixabay