fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Opruge, koje proizvode nogometaši NK Papuk, izvozni su hit

Braća Dalibor, Dražen i Goran Fofonjka nastavili su ono što je njihov otac Juraj sa svoja dva brata pokrenuo još 1969. godine – proizvodnju opruga. Posao je krenuo iz obrtničke radionice u Bjelovaru koji je tijekom više desetljeća prerastao u jedinstvenu hrvatsku tvornicu metalnih opruga i strojeva za proizvodnju opruga Phoenix u Orahovici

U ovu slavonsku tvrtku narudžbe se slijevaju iz cijeloga svijeta. Radi se punom parom, a kapaciteti su popunjeni pola godine unaprijed. I dio nogometnog tima NK Papuk ovdje je pronašao zaposlenje, a s travnatih terena u proizvodnju ih je povukao predsjednik kluba i vlasnik Phoenixa Dalibor Fofonjka. Problemu nepostojećeg stručnog kadra ove su godine doskočili u suradnji sa Srednjom školom Stjepan Ivšić iz Orahovice i upisali prvi razred CNC operatera.

‘Kao obitelj bili smo jedni od prvih privatnika u bivšoj Jugoslaviji. Kako smo bili veliki porezni obveznici, postojala je mogućnost da nas zatvore pa je otac proizvodnju preselio u Austriju gdje je osnovao tvrtku Fortuna Federn koja nam danas služi kao svojevrsni servis za Phoenix jer preko nje organiziramo sav uvoz, izvoz, marketing i komunikaciju s kupcima. Nju vodi najmlađi brat Goran’, objašnjava za tportal Dalibor Fofonjka, suvlasnik Phoenixa iz Orahovice, tvrtke koja je, prema posljednjim službenim podacima, prošle godine uprihodila 27,75 milijuna kuna dok joj je dobit dosegnula gotovo dva, preciznije 1,98 milijuna kuna.

Proizvodnja se iz Austrije u ovaj slavonski gradić ponovno vratila prije 28 godina. Četiri godine kasnije zakoračili su i na novu stepenicu, krenuli su s proizvodnjom strojeva za proizvodnju opruga. Njima su osvojili svijet, a to im je priskrbilo i titulu najboljeg izvoznika u 2015. Ministarstva poduzetništva i obrta.

‘Proizvodimo sve tipove opruga i koncentrirani smo na male serije. Najviše ih izvozimo u Austriju, dio završava u Njemačkoj, a radimo i sa županjskim Same Deutz Fahrom na preko stotinu pozicija na njihovim kombajnima. No glavni nam je proizvod, koji i čini oko 70 posto ukupnog prometa, proizvodnja strojeva za proizvodnju opruga koje izvozimo po cijelom svijetu’, kaže Fofonjka.

Strojevi iz Orahovice putem zastupnika ove tvrtke svoje kupce imaju na području Sjeverne i Južne Amerike, Francuske, Rusije. Riječ je o, kako kažu, strojevima visoke tehnologije, a na samom su svjetskom vrhu sa svojim strojem WIM.

‘Godišnje proizvedemo između 50 i 60 strojeva. Ne povećavamo proizvodnju, nego stroj tehnički usavršavamo pri čemu mu tijekom godina raste cijena. Pokušavamo se u tome približiti Nijemcima jer smo sada na nivou Tajvanaca. U svijetu nema puno proizvođača, svega desetak, ali je konkurencija žestoka. Među njima su, primjerice, Simco s Tajvana i WABCO iz Njemačke’, objašnjava ovaj orahovački poduzetnik.

Proizvodni pogoni postali su premali pa je u planu gradnja nove tvorničke haleProizvodni pogoni postali su premali pa je u planu gradnja nove tvorničke hale
Phoenix

Vrijednost stroja proizvedenog u pogonima ove orahovičke tvrtke kreće se od svega nekoliko tisuća eura pa do najskupljih, vrijednih 350.000. Takva dva velika stroja upravo se spremaju za Rusiju dok se jedan radi za Japan. U tvrtki je trenutačno 60 zaposlenih, a radnike povlače s burze i sami ih školuju.

‘Tražimo CNC operatere, a nema ih dovoljno. Zato smo osnovali i odjel koji surađuje sa srednjom školom u Orahovici putem kojega potičemo djecu da se školuju za zanimanja koja su nam potrebna’, dodaje Fofonjka.

U planu im je i širenje proizvodnje te gradnja nove proizvodne hale od 1500 četvornih metara, investicija vrijedna 15 milijuna kuna. No zbog politike i izbora, kažu ovdje, zapeli su u pregovorima s bankama.

‘Pronaći ćemo već nekako način i svakako realizirati ovu investiciju tijekom iduće godine’, kratko odgovara vlasnik ove izvozne tvrtke u kojoj prosječna plaća iznosi oko 4000 kuna.

Izvor: Tportal.hr