fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Otvoren Buba bar

Dugoočekivani Buba bar danas je napokon otvoren i time su Vinkovci postali jedan od rijetkih gradova koji imaju jedan ovakav primjer socijalnog poduzetništva, a koji može poslužiti kao model i drugima u Hrvatskoj.

Naime, kroz projekt Buba bara, Bubamara je uspjela pridonijeti donošenju zakonskog rješenja prema kojem osobe s invaliditetom mogu raditi, a da pri tom ne izgube pravo na invalidninu. Prostor je, poznato je, bio zahtjevan u smislu ulaganja te su se, kako objašnjava predsjednik udruge Tomislav Velić, snalazili kroz projekte, donacije, ali i puno volonterskog rada, a sve u suradnji i uz financijsku pomoć Grada Vinkovaca.

“Ukupno u uređenje prostora u središtu grada uloženo je 7 milijuna kuna, od čega je Grad sudjelovao s više od 4 milijuna. Pri tome administrativne začkoljice bile su brojne pa se cijela priča i protegla na gotovo tri godine, potrebno je bilo riješiti hrpu papirologije kako bi mogli početi s radom”, ističe Velić.

Direktorica vinkovačke razvojne agencije VIA-e Danijela Slipčević ovom je prilikom istaknula da su Grad i VIA, 2017. i 2018. godine, proveli dva projekta obnove samog objekta, prvi je bio vrijedan 1.850.000 kuna, od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo milijun kuna, a ostatak Grad, dok je drugi projekt bio vrijedan 750.000 kuna, od čega je ministarstvo sudjelovalo s 350.000, a grad s 400.000 kuna. Inače, do ideje o otvaranju svoga bara u kojemu bi radili njihovi članovi te tim primjerom potaknuli i druge na zapošljavanje osoba s invaliditetom, Bubamarci su došli tijekom studijskog posjeta Škotskoj gdje su posjetili jednu cafe-slastičarnicu u kojoj su osobe s intelektualnim teškoćama posluživale kolače i kavu. Danas, nakon gotovo tri godine od kako se se upustili u tu avanturu kažu kako projekt Buba bara rade u ime svih članova udruge te u ime svih osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, koje žele raditi. Svojim projektom odlučili su pridonijeti promjenama, a sada mogu reći kako su u tome i uspjeli.

“Vrlo sam dobro upoznat s radom Bubamare. Konkretno, sam ovaj projekt bio je odlična ideja za koju su Bubamarci imali dovoljno znanja i snage da iz određenih programskih osnova povuku potrebna sredstva. Projekt je imao svoj tijek sve do prije nekoliko tjedana kada mi se predsjednik Velić obratio s određenim problemima u rješavanju stanja oko administracije i ishođenja uporabne dozvole. Našli smo način i danas otvaramo Buba bar. Možemo reći da su u Bubamari već prerasli ovakav tip udruge, no sigurno je da im i nadalje treba pomoć u finaciranju i pripremanju projekata. To nam je i slijedeći cilj, osposobiti javnu ustanovu gdje će se Bubamarci pronaći i u budućnosti još kvalitetnije rješavati određene stvari”, rekao je ministar Državne imovine Mario Banožić, koji je rezanjem vrpce svečano otvorio ovaj prostor.

Buba bar, inače, zaposlit će desetak osoba s invaliditetom, mahom s Downovim sindromom. Radit će cjelodnevno, a uz kafeteriju i kuglanu u dogledno vrijeme u planu je i proširenje sadržaja. Treba reći i da je Udruga osoba s invaliditetom Bubamara Vinkovci, koja djeluje već 35 godina, a okuplja oko 1.500 članova s područja cijele Vukovarsko-srijemske županije, provela niz uspješnih i vrijednih projekata i jedna su od najuspješnijih udruga ovakvog tipa u Hrvatskoj.

Izvor: Novosti.hr