fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ovaj grad će do 2025. imati najviše električnih automobila u Hrvatskoj

“Plaćat će parking, ali ne i punjenje. Punionice više nisu moda, postale su potreba”, naglasio je gradonačelnik.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u petak da će do 2025. u Dubrovniku biti više električnih vozila nego bilo gdje u Hrvatskoj te najavio donošenje preporuke prema kojoj se od 2020. neće moći voziti Zagrebačkom ulicom, koja vodi do povijesne jezgre, osim električnim automobilom.

U sklopu promotivnog događaja ”E-mobilnost na hrvatski način” na Stradunu su izloženi različiti primjerci električnih automobila, od komercijalnih do dostavnih.”Danas je na Stradunu budućnost Dubrovnika, povijest i baština spojena s modernim tehnologijama”, rekao je Vlahušić te dodao kako će se gradske vlasti potruditi da električni tricikli dubrovačkih poduzetnika dobiju mogućnost vožnje na dubrovačkim cestama, ali i dodao da se prije toga mora iznaći odgovarajuća zakonska regulativa.

Ustvrdio je kako će do 2025. u Dubrovniku biti više električnih vozila nego u ostalim dijelovima Hrvatske te najavio donošenje odluke za zaštitnu zonu oko povijesne jezgre, kao i od onečišćenja.

Vlahušić je podsjetio i kako je dio europskih zemalja donio odluku da više neće prodavati vozila na klasični pogon, a da će u Dubrovniku donijeti preporuku da od 2020. više nitko neće moći prometovati Zagrebačkom ulicom prema povijesnoj jezgri ako nije u električnom automobilu ili u vozilu stanara ili pak u vozilu intervencijskih službi.

Već za 2017. donijet ćemo odluku da za autobuse koje prevoze turiste neće biti naplaćivanja zaustavljanja na Pilama nego ekološka taksa koja je u primjeni u velikom broju europskih gradova. Nećemo naplaćivati prostor nego prolaz kroz zonu koju ćemo u cijelosti zaštiti kao zonu posebne razine prometa, rekao je Vlahušić.

Upitan kako riješiti manjak punionica za električne automobile, odgovorio je da su u tijeku pregovori s javnim garažama te da će se besplatne punionice ugraditi na nekoliko parkinga u Dubrovniku.

“Plaćat će parking, ali ne i punjenje. Punionice više nisu moda, postale su potreba”, zaključio je Vlahušić.

Izvor: www.poslovni.hr