fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Ovaj morski grad službeno ima najčišće plaže u Hrvatskoj

Ako vas ovog ljeta put odvede u Istru, nikako ne propustite okupati se u Poreču koji ima najčišće plaže u Hrvatskoj. Točnije, na njih 18 vijore se Plave zastave.

Na porečkim se plažama i ove godine vijore Plave zastave, međunarodna priznanja i simboli očuvanog okoliša. Plave zastave vijore se na čak 18 porečkih plaža koje su i ove godine ispunile zahtjevne kriterije Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education (FEE). Ovaj istarski grad može se pohvaliti s najvećim brojem Plavih zastava u relativno uskom obalnom pojasu što ga čini destinacijom s najuređenijim i najčišćim plažama u Hrvatskoj, a i šire. Zajedničko obilježavanje podizanja Plave zastave održano je na gradskoj plaži Špadići-Materada u prisutnosti predstavnika Grada Poreča-Parenzo, Turističke zajednice grada Poreča, te turističkih tvrtki Valamar Riviere i Plave lagune.

Plave zastave krase porečke plaže već dugi niz godina kao potvrda kvalitete mora, visoke razine uređenja plaža, prisutnosti spasilačke službe, te drugih sadržaja ključnih za dobivanje ovog priznanja. Plave zastave će se tako ovog ljeta vijoriti na tri gradske plaže – Špadići – Materada, Donji Špadići i Gradskom kupalištu, deset plaža Plave Lagune, – kampa Ulika, hotela Laguna Materada, Laguna Galijot, Laguna Parentium, Molindrio, Lotosi i Delfin, hotelskog naselja Bellevue, te autokampova Zelena Laguna i Bijela Uvala, te na četiri plaže Valamara – Brulo, Borik, Val Marea Sandy Family Beach u Špadićima, te Maro Sandy Sunrise Beach na otoku Sveti Nikola. Plavu zastavu dobila je i marina Parentium.

Direktor TZ-a Nenad Velenik rekao je kako ga veseli da se nakon dvije nestabilne godine ušlo u stabilnije razdoblje, te se svečanost podizanja Plave zastave može zajednički proslaviti iako se briga za čistoću i sigurnost plaža nije nikada prekinula. “Ponosan sam što se Plave zastave dugi niz godina vijore na našim plažama, i što smo grad s najviše Plavih zastava u Hrvatskoj.

Plave zastave su sinonim su čistog mora, te uređene i sigurne plaže i zahvaljujem svima koji se kontinuirano trude svih ovih godina da uređuju naše plaže i čiste podmorje. To su naša Turistička zajednica, Valamar Riviera, Plava laguna i gradski odjeli. Zadnjih nekoliko godine Grad Poreč s TZ-om i Ministarstvom turizma i sporta uložio je značajna sredstva u uređenje pet gradskih plaža, a gledali smo ravnomjerno uređivati sve plaže i tako ćemo i nastaviti i dalje”, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić te je pritom istaknuo i zanimljivost da su u porečkom akvatoriju nedavno pronađene i mlade periske, što je isto jedan od znakova čistog i očuvanog mora, čemu su sigurno pridonijeli i pročistači otpadnih voda na području grada koji su već godinu dana u funkciji.

Izvor: Green.hr