fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Petrinjskom vatrogascu donirana protupotresna mobilna kućica

Nakon što je 12 dana spavao u JVP Petrinja i kod kumova u garaži, vatrogasac Miroslav Krčelić napokon je jučer dobio svoj krov nad glavom

Vatrogasac Javne vatrogasne postrojbe Petrinja Miroslav Krčelić ostao je u potresu 29. prosinca 2020. bez kuće u centru grada u kojoj je živio sa sestrom i majkom. S obzirom da je kuća dobila crvenu naljepnicu, Miroslav je sestri i majci pronašao privremeni smještaj kod rodbine u Biogradu na Moru dok je on, u kratkim pauzama između brojnih intervencija spašavanja ljudi stradalih pod ruševinama, evakuacije najugroženijih skupina iz staračkog doma i bolnice te saniranja urušenih građevina, spavao u postrojbi ili kod kumova u garaži. Vijest da će mu gospićka tvrtka Plastruktor donirati mobilnu protupotresnu kućicu, vratila mu je optimizam.

Danonoćno radimo na spašavanju ugroženih osoba i uklanjanju posljedica potresa, stoga se uopće nisam stigao baviti svojom sudbinom iako nam je kuća jako stradala. Nakon što sam majku i sestru otpratio za Biograd, uzeo sam vrećicu s najnužnijim stvarima i privremeno se smjestio u našoj postrojbi. Par dana sam prespavao i kod kumova u garaži, iako se teško išta od toga može nazvati spavanjem budući da tlo stalno podrhtava i svi smo na iglama. Optimizam u cijeloj ovoj situaciji mi je donijela informacija da ću postati vlasnik trajne kućice koja je k tome u potpunosti opremljena i otporna na potres – navodi Miroslav koji je jučer došao na postavljanje kućice između dvije intervencije.

Tvrtka Plastruktor proizvela je ovaj objekt od potpuno novog građevinskog materijala koji se izrađuje od recikliranih granula. Zbog svojih iznimnih protupotresnih i protupožarnih svojstava te toplinske i zvučne izolacije, ova inovacija nagrađena je Grand Prixom u Nurnbergu, jednom od najznačajnijih sajmova inovacija u Europi. Iako površine od samo 16,5 četvornih metara, kućica težine 16 tona ima kupaonu, kuhinju, dio za blagovanje i spavanje te veliku terasu. Spojena je na vodovodnu i strujnu mrežu te je u potpunosti opremljena namještajem.

Objekt je izgrađen od čvrste mrežaste konstrukcije na plutajućoj temeljnoj ploči zahvaljujući kojoj može podnijeti potres jači i od 10 stupnja po Richteru. Zbog toga nam je drago da smo ga uspjeli pokloniti vatrogascu koji će se moći osjećati sigurnim pod ovim stabilnim krovom – govori donator Josip Šincek koji je ujedno i autor ove inovacije.

Realizaciji donacije pomogle su tvrtke GS gradnja iz Gospića te Eko Logic iz Varaždina.