fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Plešivički pjenušac iz amfore na Decanterovoj listi najboljih vina godine

Prvi je put jedno hrvatsko vino ušlo na ovu prestižnu listu. Tomčev jedinstveni pjenušac, po Decanteru, jedno je od 75 vina koja su obilježila 2016. godinu

Pjenušac obitelji Tomac, Amfora Brut Nature 2010., prvo je hrvatsko vino koje je ušlo u izbor 75 vina koja su obilježila 2016. godinu uredništva magazina Decanter. Riječ je o izboru u kojem vina ne ocjenjuju sommelieri, nego ljudi koji uređuju i pišu najugledniji svjetski vinarski časopis poznat po dodjelama zvjezdica za iznimnu kvalitetu vina koje su najbolja preporuka vinoljupcima za kupnju.
U izboru 75 vina njih 50 su suha bijela i crna, a 25 su pjenušci i fortificirana (desertna, likerska) vina.

Priznanje

U novom broju Decanter opisuje Amforu ovim riječima:

“Ovo je vino pomalo rustično, s oksidiranim elementima, s naznakama zagorenog karamela i naranče, i nijansama jesenjeg voća, što je sve oživljeno oštrom kiselinom. Radi se o kompleksnom stilu koji pomiče granice. Na završetku se osjeti svježi udar marmelade i likoricije, kao i čvrsti dodir tanina.”

Kako je ovo priznanje i sam opis doživio Tomislav Tomac, koji s ocem Zvonimirom i suprugom Martinom na obroncima Plešivice vodi vinarsku obiteljsku priču dugu gotovo dva stoljeća?

– Opis vina i pjenušca je uvijek subjektivan i ovisi o dojmu kušača koje vino ostavlja na njega. Nema sumnje da je ovdje riječ o iskus­nom nepcu kušača, a ono što je meni najvažnije kod Amfore je da je vino živo, elegantno i ima jako dobru energiju, rekao nam je Tomislav Tomac.

Prvi na svijetu

Na priznanje je osobito ponosan otac Zvonimir koji je 2007. godine prvi na svijetu došao na ideju proizvodnje pjenušaca u amforama. Proizvodnja vina u amforama iznimno je rijetka jer je i sama proizvodnja amfora jedna vrsta umjetnosti.

Svaka amfora ručno se proizvodi i to samo na području Kavkaza. Starih majstora za izradu amfora preostalo je tek nekoliko. Izvan granica Gruzije postoji tek desetak vinara koji imaju amfore za dozrijevanje vina, a obitelj Tomac je jedna od njih.

U pjenušcu je kupaža od 50 posto starih plešivičkih sorti i 50 posto chardonnaya, a zanimljivo je da svaka godina nije pogodna za pravljenje ovog pjenušca. Proizvodi se samo u godinama u kojima berba daje vino izbalansiranih šećera, kiselina i tanina.

Poslije ove Amfore 2010. Tomac očekuje sljedeću tek od berbe 2016.

Slučajni susret

Nakon što je obitelj Tomac prva na svijetu proizvela pjenušac u amfori, sada i francuski vinari u slavnoj pokrajini Champagne primjenjuju ovu metodu.

Put Amfore do izbora Decantera počeo je slučajnim Tomislavovim susretom s britanskom “Master of Wine” Angelom Muir na Vinocomu u Esplanadi.

Gospođi se pjenušac svidio i predložila im je da pošalju dvije boce u London upravo za ovaj izbor uredništva.

Iako je ulazak u sam vrh svjetske šampanjske scene vrijedno priznanje Tomislav Tomac kaže kako ne razmišljaju o većem izlasku na britansko tržište.

Cilj im je, dodaje, u sljedećih desetak godina poraditi na uvrštavanju na vinske karte poznatijih svjetskih restorana. Sve tajne ovog pjenušca mogu okusiti i domaći ljubitelji dobre kap­ljice jer se po cijeni od 270 kuna može kupiti u boljim vinotekama.