fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Podsvijest možete čitati kao knjigu, ali prvo ju treba napisati

Stoljećima smo promatrali tijelo kao mehanički stroj u krutoj realnosti, odvojen od uma i sveg onog nevidljivog u nama.

Proučavali smo uzročno-posljedične veze, testirali i donijeli milijune zaključaka „ako napraviš ovo, onda će se dogoditi ono“.

Piše: Jelena Kuzmić/Samopozitivno.com

Sve smo skužili.

A onda smo shvatili da pojma nemamo.

Ispostavilo se da taj um i nevidljivo u nama ipak imaju neku ulogu u svemu što nam se događa. I to ne sporednu.

Više nije novost da naše misli i percepcija utječu na realnost koju živimo, ali osobno još uvijek žvačem spoznaju koliko je taj utjecaj izvan granica moje svijesti.

Naime, kako objašnjava dr. Bruce Lipton, postoje dva odvojena uma koji kreiraju onaj „glas u glavi“ navodeći naše tijelo na akciju. Jedan je svjesni um kojim razmišljamo slobodno i „izvan kutije“, a drugi je podsvjesni koji je zapravo kompjuter natrpan gomilom programa već naučenog ponašanja.

E sad, caka je u tome što je taj kompjuter upaljen 95% vremena. Zato često ponavljamo iste izlike i obrasce ponašanja – i koliko god bismo se svjesno htjeli promijeniti, ipak kao da je nešto magično jače od nas.

Pa onda krivimo vanjske okolnosti, sudbinu, druge, a vrlo često i sebe. No koliko god podsvjesni um izgledao izvan naše kontrole, i dalje je dio nas.

Samo ga još trebamo upoznati.

Pripremite dvije bijele svijeće, zamračite prozore, napravit ćemo kratki ritual…

Šalim se, nećemo ovaj put! Treba vam samo papir, olovka i vrijeme koje ste spremni uložiti u upoznavanje samih sebe.

Ne morate za početak puno komplicirati, bit će dovoljno da samo propustite tijek svojih misli iz glave na papir. Pišite što god vam padne na pamet, o čemu god riječi u tom trenutku nailaze, bez osude i analiziranja.

Kad zapišete misao, bacate svijetlo na skrivene programe i uvjerenja koja taložite u svojoj podsvijesti i dopuštate si spoznati zašto ste to što jeste. A kad znate i prihvatite što jeste, proces promjene već je započeo.

Podsvjesni programi prikazuju nam se svakodnevno u životnim scenarijima, a zapisivanje nam omogućuje da ih vidimo kako bismo u sljedećoj sceni mogli reagirati drugačije. Da je Daenerys na vrijeme uhvatila svoje (lude) targaryenske misli na papiru, vjerojatno ne bi spalila pola grada.

Ali njezinu priču je pisao netko drugi dok vašu…piše tko?

Otpišite stres, promijenite priču    

Ako želite saznati više o terapiji pisanjem i odmah iskusiti kako ju praktično primijeniti, pridružite mi se na radionici u sklopu konferencije “Kako umom i prirodnim metodama do zdravlja?” u Zagrebu, 08.06.  Kotizaciju možete kupiti klikom ovdje.