fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Studenti Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku osvojili 7.mjesto na najvećem svjetskom natjecanju u pregovaranju

Studenti Ekonomskog fakulteta Karlo Konig i Dominik Osmeričić zajedno s kolegom Ivanom Jelušićem s Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku sudjelovali  su na Warsaw Negotiation Round, jednom od najprestižnijih natjecanja u Europi koje se po sedmi put organizirao u glavnom gradu Poljske od 22. – 24. travnja ove godine.. Tim iz Osijeka jedini je tim iz Hrvatske, a i cijele regije koji se uspio kvalificirati u završni dio natjecanja.

Uz predstavnike nekih od najprestižnijih sveučilišta iz Engleske, Francuske, Njemačke, Grčke, Indije, Kine i SAD-a naši studenti pregovarali su u 4 runde o raznim područjima. Bilo je tu pregovora o usklađivanju carinskih stopa, zajedničkim projektima lansiranja komercijalnih svemirskih letova, podijeli nasljedstva i borbi protiv terorizma do eksploatacije zemnog plina  u vlasništvu državne tvrtke.

Iako su ove godine na pobjedničko postolje zauzeli timovi iz Indije, naši studenti su osvojili 7.mjesto na svijetu te 3. mjesto u Europi.

Posebnost ovog natjecanja je u tome što studente uz suce odabrane sa sveučilišta diljem svijeta ocjenjuje i tim od preko 25 eksperata iz poljskog poslovnog svijeta koji svojim iskustvom nakon rundi uče studente kako biti bolji te im ukazuju na greške koje bi trebalo popraviti.

Ovo je druga godina zaredom da su studenti iz Osijeka izabrani kao jedini sudionici iz ovog dijela Europe te treći put da naše sveučilište sudjeluje na ovom natjecanju.

Studenti kažu da je ovo bilo jedno od nezaboravnih iskustava te da je pregovaranje u ovakvom okruženju bilo iznimno poučno. Kao primjer navode iskustvo pregovaranja sa timovima iz Europe koje djeluje kao obični poslovni sastanak gdje su svi usmjereni na postizanje dogovora dok je pregovaranje sa timovima iz Azije zbog kulturnih razlika puno zahtjevnije, sporije i iscrpnije.

Više o samom natjecanju možete saznati ovdje.

Izvor: www.efos.unios.hr