fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Prihodi INA-e 11 milijardi kuna, neto dobit bez jednokratnih stavki 457 milijuna kuna

Naftna kompanija Ina u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ostvarila je neto prihod od prodaje od 11 milijardi kuna, što je za 26 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit bez jednokratnih stavki bila 457 milijuna kuna, što je milijun kuna više nego lani, pokazuje u petak objavljeno financijsko izvješće.

Istodobno, neto dobit pripisiva vlasniku kapitala iznosila je 324 milijuna kuna ili 10 posto manje nego u prvih devet mjeseci 2015.

Pad neto prihoda od prodaje za 26 posto rezultat je, kako se navodi u izvješću, “nižeg Brent-a, nepovoljnog rafinerijskog okruženja te niže proizvodnje segmenata Istraživanje i proizvodnja te Rafinerije i marketing”.

“Inini rezultati i dalje rastu iz tromjesečja u tromjesečje tijekom 2016., iako su i dalje niži nego u istom razdoblju prethodne godine. Ipak, uzimajući u obzir da se ostvarena cijena ugljikovodika smanjila za 27 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2015., smanjenje neto dobiti za 10 posto predstavlja stabilan rezultat obzirom na trenutno okruženje”, ocjenjuju u kompaniji.

U prvih devet mjeseci 2016. EBITDA Ina Grupe bez jednokratnih stavki iznosila je 1,57 milijardi kuna.

Na ukupan rezultat, kako se navodi, utjecale su jednokratne stavke vezane za otpremnine, u iznosu od 281 milijuna kuna (na razini EBITDA), prvenstveno uzrokovanih novim operativnim modelom maloprodaje.

Osim toga, na razinu dobiti iz osnovne djelatnosti negativno je utjecalo 133 milijuna kuna umanjenja vrijednosti bušačkog postrojenja Zagreb-1.

“Unatoč 26 posto nižim prihodima, financijski položaj društva ostaje stabilan, s neto dugom i omjerom duga i kapitala tijekom prvih devet mjeseci 2016. u iznosu od 3,1 milijardu kuna odnosno 22,4 posto. To je ostvareno slijedom ušteda u svim segmentima u iznosu od oko 1 milijarde kuna, što će uspješno ublažiti nepovoljne vanjske utjecaj do kraja godine”, navodi se u priopćenju.

Kapitalna ulaganja Ine dosegnula su 968 milijuna kuna te su na istoj razini kao prošle godine. Osim redovitih poslovnih projekata, Ina je uložila u stjecanje udjela u Energopetrol, držeći sada upravljačku kontrolu u kompaniji čime se dodaje vrijednost maloprodajnom poslovanju, napominju iz Ine.

“U prvih devet ovogodišnjih mjeseci neto dobit bez jednokratnih stavki iznosila je 457 milijuna kuna, što je na razini istog razdoblja prošle godine. Naša inicijativa vezana za uštede započela je u prvom tromjesečju 2016. te nam je osigurala stabilnu financijsku poziciju s omjerom duga i kapitala od 22 posto i omogućila kapitalna ulaganja od gotovo jedne milijarde kuna, na razini prošlogodišnjih”, ističe predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott u komentaru devetomjesečnih rezultata.

Kako dodaje, domaća proizvodnje nafte i dalje raste, za 15 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prodaja derivata je na prošlogodišnjoj razini, a na nekim regionalnim tržištima bilježi se i rast. Otkup dodatnog vlasničkog udjela u Energopetrolu dodao je vrijednost maloprodajnom poslovanju, kaže Aldott.

“U slabom naftnom i plinskom okruženju sa skromnim rafinerijskim maržama oprezan pristup prema novim ulaganjima i operativnim troškovima ostaje imperativ. Iako se financijska pozicija znatno poboljšala u odnosu na prethodne godine, još uvijek zahtijeva pažnju menadžmenta. Ipak, nastavljamo s pripremama i ulaganjima koja su nužna za postrojenje za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, najveće pojedinačno domaće ulaganje Ine ikad, kao i jedno od najvećih ikad u Hrvatskoj”, zaključuje Aldott.

Kako se napominje u izvješću, proizvodnja segmenta Istraživanje i proizvodnja ostaje glavni generator novca, pri čemu je ukupna proizvodnja nafte porasla za 11 posto, kompenzirajući prirodni pad proizvodnje plina, uglavnom na Jadranu.

U prvih devet mjeseci ove godine EBITDA segmenta djelatnosti Istraživanje i proizvodnja bez jednokratnih stavaka dosegnula je 1,6 milijardi kuna, što je smanjenje od 36 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, uglavnom zbog nižih cijena Brenta i cijena prirodnog plina.

U izvješću se navodi i da segment Rafinerije i marketing nastavlja raditi u nešto manje poticajnom okruženju, prosječna rafinerijska marža gotovo se prepolovila u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ipak, CCS operativni rezultat segmenta Rafinerija i marketing (uključujući maloprodaju) znatno je poboljšan, te je zabilježen gubitak od 37 milijuna kuna, nakon lanjskog gubitka u visini od 207 milijuna.

Izvor: Hrportfolio.hr / Hina