fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Prijatelji životinja došli na svoje: Država će potpuno zabraniti petarde?

Udruga Prijatelji životinja objavila je na svojoj web stranici da su dobili podršku od tri ministarstava, a očekuju da će nakon njihovog zahtjeva, dobiti i od policije.

“Nakon novog zahtjeva kojeg su Prijatelji životinja proslijedili Ministarstvu unutarnjih poslova za hitnu izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima oglasila su se Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo turizma te dali punu podršku zabrani petardi. Prošli petak 26. travnja dobili smo još jednu podršku, ovaj put od Ministarstva zdravstva. Iz Ministarstva navode kako daju punu podršku kampanji za zabranu petardi tijekom cijele godine ističući da se svake godine, uoči novogodišnjih blagdana, susreću s posljedicama uporabe pirotehničkih sredstava, unatoč brojnim upozorenjima. Dječji kirurg iz klinike za dječju kirurgiju KBC-a Rijeka navodi kako ozljede od pirotehničkih sredstava mogu izazvati trajni invaliditet te djeca mogu izgubiti jedan ili više prstiju na ruci, zadobiti dublje ozljede tkiva, živaca, tetiva i kostiju te teške opekline na rukama i licu pa oporavak traje jako dugo uz brojne operacije, a posljedice ostaju za cijeli život. Ne moramo ni naglašavati kako petarde imaju traumatski učinak na brojne životinje čega su i svjedoci sve osobe s kojima one obitavaju”, naveli su u priopćenju.

Iz udruge su izrazili nadu kako će njihov zahtjev podržati i Ministarstvo unutarnjih poslova, “kao i sva ostala…te se aktivno založiti za zabranu petardi i tako nam svima omogućiti kvalitetniji život”.

Zbog pritiska Crkvenih vlasti u Hrvatskoj je već ograničena uporaba pirotehnike jer se nekoć buka petardi mogla čuti i na Misi polnoćki. Pirotehnička sredstva II. i III. kategorije smiju se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, a upotrebljavati od 27. prosinca do 1. siječnja.

Pretprošle godine donesen je i zakon kojim se zabranjuje upotreba petardi djeci mlađoj od 14 godina, a roditeljima je zaprijećeno velikim novčanim kaznama.

Također, najjače petarde se ne smiju više prodavati bez davanja prethodnih osobnih podataka kupca.

No nekima ni to ne predstavlja dovoljno regulacije.

“Udruga Prijatelji životinja, uz potporu mnogobrojnih građana i ustanova, i dalje se zalaže za zabranu korištenja pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 tijekom cijele godine ističući da je nakon novih izvješća o stradavanjima uoči proslave dolaska 2019. godine krajnje vrijeme za hitnu izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima kojom se može zabraniti korištenje svih opasnih eksplozivnih sredstava. Trenutna zakonska regulativa ne dozvoljava gradovima i općinama da donesu zabranu na svom području iako postoje inicijative i u tom smjeru. Poseban apsurd je što su petarde dopuštene u razdoblju od 27. do 30. prosinca kada niti nema nikakvih proslava”, naveli su u udruzi.

Izvor: Poslovni dnevnik