fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Prvi grad bez papira u zemlji: Digitalizacijom gradske uprave Bjelovar će uštedjeti milijune

Osim što su prvi hrvatski tax free grad te najtransparentniji grad u zemlji, Grad Bjelovar postao je i prvi potpuno digitalizirani grad u Hrvatskoj.  Građani tako sada, uz to što preko aplikacije imaju dubinski uvid u proračun, i to do razine 4 koju u mnogim gradovima ne vide niti gradski vijećnici, te na dnevnoj razini mogu pratiti kako se troši gradski novac, mogu s par klikova mišem podnijeti i zahtjev za naknadu za bebe. To je tek prva u nizu digitaliziranih usluga prema građanima, pa će ovih dana biti implementirani i e-zahtjevi za ostvarivanje stipendija, novčanih potpora, upise u vrtić….

U ovom trenutku digitalizirali su i implementirali 80 radnih procesa, a gradski službenici nakon niza provedenih edukacija već aktivno provode njih 15-ak, među kojima je i digitalni potpis koji će im uvelike olakšati posao te maksimalno podići transparentnost i efikasnost rada.

Upravo je edukacija gradskih zaposlenika i jedan od najvećih izazova čitavog procesa, kaže nam gradonačelnik Dario Hrebak, koji je za taj posao angažirao dodatno i studente sa bjelovarskog Veleučilišta koji su djelomično otpočetka sudjelovali u projektu kako bi kasnije osposobljavali djelatnike za novi sustav rada.

U digitalizaciju gradske uprave, projekt vrijedan milijun kuna, Hrebak je krenuo početkom prošle godine s  krajnjim ciljem – postati prvi hrvatski grad bez papira, s efikasnom i brzom gradskom upravom i transparentnim procesima. Procjene, naime, kažu da se digitaliziranjem radnih procesa u gradskoj upravi vrijeme rješavanja zahtjeva građana skraćuje, odnosno ubrzava, za čak 30 posto. Još je veći iskorak na polju transparentnosti s obzirom da građani, kada se procesi digitaliziraju, imaju stalni uvid u stanje svojih predmeta, vide u kojem je statusu, tko ga i kojom brzinom rješava.

Nisu zanemarive niti uštede koje donosi digitalizacija – od troškova papira, tonera i poštanskih usluga, pa do radnih sati djelatnika gradske uprave, što će se na duži rok računati u milijunima kuna.  To je vrlo bitna stavka s obzirom da Hrebak planira prirodnim odljevom smanjiti broj zaposlenih u gradskoj upravi, a zahvaljujući čemu je samo tijekom prošle godine uštedio gotovo 1,5 milijun kuna, te s tim novcem za 250 kuna mjesečno po djetetu u godinu dana snizio cijene vrtića. Ušteda je to za roditelje na vrtiću od 3000 kuna godišnje po djetetu.

‘ Želimo biti mala, brza i učinkovita Gradska uprava u kojoj neće biti izgubljenih predmeta ili predmeta po ladicama, koja će uvesti standardizirane modele ponašanja prema građanima i poduzetnicima i gdje će postupanje prema svakoj stranci biti jednako, neovisno o tome tko je stranka i kako se zove. Sustav je vrlo precizan, mjerljiv i moći ćemo svakoga gradskog službenika ocijeniti kroz njegov rad s obzirom da će se točno vidjeti koliko je tko radio tijekom godine, pa ćemo ih, sukladno radu, moći i dodatno stimulirati’, ističe Hrebak, jedan od rijetkih u ovome mandatu koji je, odmah po preuzimanju dužnosti uveo sustav stimulacija za najbolje gradske djelatnike.

Prije nego su krenuli u proces digitalizacije, zagrebačka IT tvrtka IN2 punih je šest mjeseci snimala stanje i analizirala radne procese, te izradila studiju prema kojoj treba digitalizirati 100 radnih procesa koji čine 95 posto dnevnih poslovnih procesa (od podjele stipendija, nabave uredskog materijala, zaprimanja i obrade zahtjeva građana za razne naknade, digitalnog potpisivanja pa i putem pametnog telefona…), dok se to za preostalih stotinjak ne isplati jer je riječ o jednokratnim poslovima koji se rade svega nekoliko puta godišnje.

‘ Grad Bjelovar ponovno postavlja standarde u modelu upravljanja javnim resursima. Često govorim da ne možemo novo društvo i moderno gospodarstvo 21.stoljeća graditi na starom potrošenom birokratskom modelu iz prošlog stoljeća. Želimo poslati i snažnu poruku potencijalnim investitorima da njihova kuna u gradu Bjelovaru vrijedi više nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj i da ovakvu pravnu sigurnost i zaštitu od korupcije neće dobiti nigdje. Dokazano je da BDP raste sukladno digitalnoj transformaciji  društva te da investicije idu upravo u ona mjesta gdje postoji pravna sigurnost i gdje je javni servis vrlo brz i učinkovit. Estonija je, primjerice, napravila velik iskorak iako je bila po razvijenosti daleko ispod Hrvatske. Danas je jedna od zemalja koje prednjače u svom razvoju  i baš zbog digitalne transformacije javnog sektora napravili su ogroman skok u razvoju. Ne vidim zašto to ne bi mogao Bjelovar, odnosno Hrvatska. Ovim projektom šaljemo poruku svima da mislimo ozbiljno i da kuna uložena u Bjelovar vrijedi više nego negdje drugdje u Hrvatskoj’, ističe Hrebak.

Izvor: Gradnocalenik.hr (M.P.D.)