fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Prvi grad u Slavoniji s kompletnom led rasvjetom

BELIŠĆE – Više od godinu trajale su opsežne pripreme kako bi se Grad Belišće što bolje spremio za projekt kojim će postati prvi grad u Slavoniji i Baranji i drugi u Hrvatskoj na čijem će području javna rasvjeta već ove jeseni kompletno biti zamijenjena prema tzv. Escomodelu novom, modernom, štedljivijom i ekološki mnogo prihvatljivijom LED rasvjetom.

Informaciju o početku rekonstrukcije javne rasvjete na području Belišća i svih njegovih osam prigradskih naselja na ovotjednoj je sjednici Gradskog vijeća Belišća potvrdio i gradonačelnik, dr. Dinko Burić, pojašnjavajući benefite najnovijeg, iznimno značajnog projekta, vrijednog oko 3,5 milijuna kuna.

– Grad Belišće raspisao je 6. svibnja međunarodni javni natječaj, koji će biti otvoren do 16. lipnja, a kojim je predviđeno zamijeniti sva rasvjetna tijela u Belišću i svim pripadajućim naseljima: ukupno 1252 rasvjetna tijela koja su dosad bila veliki potrošači energije, ali i zagađivači. Nova rasvjeta predviđa ugradnju energetski visoko učinkovite rasvjete, a na raspisani natječaj mogu se javiti sve zainteresirane tvrtke ne samo iz Hrvatske nego i iz zemalja članica EU i nadam se ćemo, poput Siska, i mi u Belišću uspješno realizirati ovaj projekt – poručio je Burić.

Gradonačelnik je upozorio i na mogućnost usporavanja realizacije projekta koji će najvećim dijelom biti financiran novcem EU fondova ako bude žalbi nakon javnog natječaja, no rok koji Belišćani imaju za odobrena sredstva je kraj ove godine.

Prema studijama i računicama koje su napravile stručne službe, nova LED rasvjeta izrazito je ekonomski opravdana jer su uštede u potrošnji električne energije do čak 81 posto. Inače, Belišće godišnje u tu svrhu izdvaja oko 475.000 kuna. Zajedno s održavanjem javne rasvjete, Grad je ove troškove ukupno plaćao cca 785.000 kuna, a sada bi se i stavka održavanja rasvjete i zamjene rasvjetnih tijela od oko 310.000 kuna godišnje trebala izgubiti jer je uvjetima raspisanog natječaja predviđeno da onaj koji dobije radove na sebe preuzima obvezu održavanja rasvjete sljedećih deset godina, a jamstvo na sve ugrađene svjetiljke je čak 15 godina.

Uz sve to, Grad zadržava pravo odabira izvoditelja radova na zamjeni svjetiljki i tvrtke koja će to održavati, pri čemu će se svakako dati prednost vlastitoj gradskoj komunalnoj tvrtki Kombel, koja bi ovim poslom stekla i dodatnu mogućnost zarade.

Lidija ANIČIĆ