fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Prvi puta u povijesti u Rijeci postavljena neka opera slavnog Richarda Wagnera – Tristan i Izolda

Po prvi puta u svojoj povijesti Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u svojoj vlastitoj produkciji postavlja operu Richarda Wagnera i kako je ovaj poznati skladatelj sam zapisao, to je njegovo „najsmionije i najoriginalnije djelo u životu“. Riječ je o operi Tristan i Izolda koja se postavlja u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, a premijera je 22. veljače s početkom u 18 sati.

„Ideja da krenemo u ovako velik i opsežan projekt kao što je produkcija Wagnerove opere nastala je još prije četiri godine i sada smo je napokon realizirali. Moram reći kako to ne bi bilo moguće bez projekta Europske prijestolnice kulture i to ne samo u konceptualnom smislu već i financijskom. Kada smo zahvaljujući EPK projektu već dobili tu veliku mogućnost da u svojoj vlastitoj produkciji postavimo neko Wagnerovo djelo odlučili smo se na najizazovnije djelo njegova opusa, jer iz trenutne pozicije pitanje je hoćemo li u nekoliko narednih godina ponovo imati mogućnost i priliku postaviti neko njegovo djelo“, istaknuo je intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević.

Da je riječ o zaista izuzetnom projektu dokazuje i činjenica kako režiju opere potpisuje Anne Bogart, svjetski poznata američka kazališna i operna redateljica kojoj je ovo prvi projekt ne samo u Hrvatskoj već i u čitavoj našoj regiji.

„Wagnerova opera Tristan i Izolda smatra se jednom od najekstremnijih opera ikad napisanih. Opera je to koja odbacuje konvencionalne pojmove vremena i prostora i prilikom postavljanje ovog djela na scenu pitala sam se je li moguće za publiku kreirati putovanje koje stimulira skok u kojem i mi možemo napustiti vezanost za ovaj svijet i transcedentirati pod novim velom – svjetla i tame, ljubavi i smrti? Može li publika simbolično ispiti ljubavni napitak zajedno s Trisatanom i Izoldom? Nadam se da ćemo to saznati nakon premijere“, rekla je Bogart.

Opera koja se izvodi na njemačkom uz titlove na hrvatskom jeziku traje četiri i pol sata i izvodi se uz dvije pauze, nakon prvog i drugog čina. Ipak, prema riječima Kalle Kuusava, ravnatelj Opere riječkog HNK i dirigenta koji dirigira orkestrom zajedno s Ville Majvejeffim, unatoč duljini, na kraju se osjećate kao da je vrijeme stalo i da je izvedba prošla za tren oka. „Nakon što doživite Tristana i Izoldu, postajete svjesni da niste bili na operi da biste se zabavili, već ste došli naći smisao života“, kazao je Kuusava.

Wagnerova opera Tristan i Izolda dio je programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture koji je inspiriran riječkom poviješću, ali valja istaknuti kako je cilj ovog pravca propitivanje granica, kako fizičkih tako i onih simboličkih, metaforičkih i duhovnih. „Prema riječima samog Wagnera koje su nam poznate iz njegovih zapisa, on je u svojim djelima propitivao granice umjetničke kreacije, kao i one duhovne i stoga se ova opera izvrsno uklapa u programski pravac Doba moći“, rekla je direktorica partnerstva i sudjelovanje RIJEKE 2020, Irena Kregar Šegota. Dodala je kako je iznimno važno naglasiti kako ovaj program nije uvezen već je produkt kokreacije najboljih lokalnih snaga, sa onim svjetskima. „To je izuzetno važno jer se na taj način jačaju lokalne produkcijske moći, ali se pomiču i granice publike i vjerujem da naša riječka publika nakon Tristana i Izolde više neće biti ista“, završila je Kregar Šegota.

Uloga Tristana povjerena je Larsu Clevemanu, Izoldu će utjeloviti MaidaHundeling, ulogu Brangäne otpjevat će Ivana Srbljan, dok je uloga Kurwenala pripala Robertu Kolaru.

Orkestrom ravnaju Ville Matvejeff i KalleKuusava, ameđu ostalima u operi sudjeluju još i Riječki simfonijski orkestar i riječki operni zbor.