fbpx
Back
Image Alt

SAMOPOZITIVNO.COM

Prvi u Hrvatskoj: Osijek dobiva Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

Osijek dobiva distribucijski centar za voće i povrće prvi takav u Hrvatskoj, a on prvenstveno treba biti od pomoći i velike važnosti za male proizvođače, za voćare, povrtlare i sve one koji žele i hoće živjeti od poljoprivrede, a nisu dosad mogli biti konkurentni ili su imali problem s plasmanom.

U osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin u punome su jeku radovi na izgradnji Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. Riječ je o prvoj fazi izgradnje u kojoj je planirana gradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće sa sortirnicom, pakirnicom i laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete proizvoda, linija za proizvodnju soka, te potrebnih upravnih i pomoćnih prostorija. Radove su obišli gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, saborski zastupnik Goran Ivanović, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling, direktor RDC-a Alen Mamić, te predsjednik uprave tvrtke Projektgradnja plus Ivica Crnković.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izrazio je zadovoljstvo napretkom radova koji teku brže od planirane dinamike te istaknuo kako je i na ovom projektu vidljiva odlična suradnja između Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. “Ovo je strateški projekt Osječko-baranjske županije u kojem je Grad Osijek partner. RDC će biti nadogradnja primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji koja će naše poljoprivrednike učiniti konkurentnijima, ali i stvoriti dodanu vrijednost, i što se tiče projekata i što se tiče radnih mjesta. RDC će biti novi stanovnik u našoj Zoni u Nemetinu koja spada u red velikih zona. Ovdje dajemo mnogobrojne olakšice investitorima, i do 200.000 eura, a ukinuli smo i komunalni doprinos za gospodarstvenike”, izjavio je gradonačelnik Radić. “Prošli tjedan je u Saboru na raspravi bila Strategija poljoprivrede do 2030. za Slavoniju, Baranju i Srijem, odnosno za cijelu Hrvatsku. Jedna od odrednica te strategije su upravo regionalni distributivni centri koji trebaju udružiti male proizvođače i dati priliku da dobijemo tu dodanu vrijednost koja nam nedostaje u poljoprivredi”, istaknuo je zastupnik Ivanović.

Kako je istaknuo župan Anušić, radovi su pri kraju te se nadaju kako će distribucijski centar zaživjeti još ove godine. “Ovo je prvi projekt ovakve vrste u Hrvatskoj. Po uzoru na ovaj projekt sve županije u Hrvatskoj će imati jedan regionalno distribucijski centar za voće i povrće. Ovo je priča koja prvenstveno treba biti od pomoći i velike važnosti za male proizvođače, za voćare, povrtlare i sve one koji žele i hoće živjeti od poljoprivrede, a nisu dosad mogli biti konkurentni ili su imali problem s plasmanom. Upravo ovaj RDC će im u tome pomoći. Ovakvih centara je trebalo biti na desetine samo u Slavoniji, mi počinjemo s prvim i nadam se da ćemo ga vrlo brzo završiti, puno prije zadanih rokova”, kazao je župan Anušić.

Inače, objekt se sastoji od tri zasebna dijela koji čine jednu cjelinu: hladnjače s komorama, sortirnice, pakirnice i prerade, te upravne zgrade. Ukupni rashladni kapacitet hladnjače je 2910 tona raspoređeno u 23 rashlade komore te je podijeljen je u dva dijela, na dio koji se odnosi na ekološku proizvodnju i dio koji se odnosi na konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je sedam komora s ULO režimom hlađenja, i to tri komore kapaciteta 150 tona i četiri komore kapaciteta 60 tona, odnosno ukupno 690 tona rashladnog kapaciteta. Za konvencionalnu proizvodnju planirani kapacitet rashodnih komora je 2220 tona raspoređeno u ukupno 16 komora, i to 10 komora s ULO atmosferom i šest komora s dinamičkom atmosferom, te šest komora s normalnom atmosferom ukupnog kapaciteta 318 tona.

U objektu su smještene linije za sortiranje i pakiranje voća i povrća te fizički odvojene linije za ekološke proizvode od linija za konvencionalnu proizvodnju, kao i linije za proizvodnju soka. Ukupna površina cijelog objekta je 8182 m2. Vrijednost radova na izgradnji RDC-a iznosi oko 106 milijuna kuna. Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a Grad Osijek je darovao građevinsko zemljište na kojem se gradi objekt, vrijedno gotovo sedam milijuna kuna.

Izvor: Green.hr